I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Starta Eget-ordlista  -  STARTA BLOMSTERBUTIK

Så du vill starta en blomsterbutik? Kul.

Blommor är en stor del av många människors liv. Blommor skapar liv, är vackra och ger meddelanden om kärlek och vänskap. Blommor ger tröst till sjuka, till sörjande och ja, blommor är livet helt enkelt.

Den här sidan ger dig som vill starta blomsterbutik tips och råd om vad du ska tänka på för att lyckas med din blomsterbutik. Häng med och läs tipsen.


11 tips för dig som vill starta en blomsterbutik

1. Ta reda på allt du kan om den lokala marknaden där du vill starta.
Det kanske redan finns flera blomsteraffärer i närheten eller så har de en speciell profil som du kan göra annorlunda än de. Ditt viktigaste jobb är just det du gör i början. Att ha en blomsterbutik innebär att kunderna kommer till dig och då är läget för din butik väldigt viktigt. Vilket område behöver en blomsterbutik? Det är frågan du ska ställa dig.

2. Hur är omgivningen?
Att granska hur det ser ut i området är viktigt. Hur verkar de butiker som finns klara sig. ”Blomstrar” de eller verkar de kämpa hårt för att överleva?

3. Skaffa kunskap av andra
Åk till ett annat område och ta kontakt med en blomsterhandlare där. Bjud på lunch och fråga hur de gör för att få företaget att fungera. Lär dig var du köper in saker och vad det kostar att driva butiken. Du kanske till och med betalar en annan handlare för att få informationen. Du ska ju öppna på ett annat ställe så det blir ingen konkurrenssituation.

4. Lär dig av grossisterna
Kolla några blomgrossister och se vilka priser de har och vad de är specialister på. Vilken typ av blommor vill du ha i din butik? Finns det ett behov av det du planerar att sälja i det område du vill starta? Lär dig mer om hur länge ditt lager kommer att vara fräscht, hur du sköter blommorna och hur ofta du kommer att behöva förnya lagret. En grossist kan ge dig bra hjälp med det här eftersom de ser en framtida kund i dig.

5. Vad ska bli speciellt med din blomsterbutik?
Bestäm vilken service du vill erbjuda kunderna. Ska du erbjuda begravningskransar, brudbuketter och annat mer specialiserat så måste du lära dig hur man gör det eller börja samarbeta med någon som kan det (eller kan lära dig det). Vill du erbjuda färdiga arrangemang eller mer snittblommor (eller båda). Ska du ha krukväxter. Vad tror du att du kan sälja mest av och tjäna mest på?

6. Behöver du anställda?
En blomsterbutik är ofta öppen på obekväma tider och under storhelger då det är lättare att sälja. Klarar du det jobbet själv?

7. Lär dig mer om marknadsföring och försäljning
Du älskar blommor men som företagare måste du hitta sätt att visa dig för kunderna också. De kommer inte till dig av sig själva i den utsträckningen att du kan ta det för givet.

8. Vilken utbildning kan du behöva skaffa dig?
Du kan säkert redan blommor men du måste också kunna bokföring och administration eftersom det är dyrt att börja lägga ut det på andra. Du måste också lära dig hur du skyltar och tar hand om kunderna så att de både köper mycket och kommer tillbaka för att köpa mer. Att hantera pengar och bli bra på inköp är andra kunskaper som alla företagare behöver ha.

9. Ta med din familj på resan
Du kommer att jobba mycket och om du har familj är det viktigt att de vet det och kan ställa upp på de villkoren också.

10. Välj inte en lokal bara för att den råkar vara ledig
Alldeles för många små butiker går under för att för få personer passerar utanför. Att ligga mer centralt kostar mer men ger oftast mer tillbaka.

11. Kunskap är makt
Lär dig mer om hur du lyckas med en blomsterbutik i 1000 tips om att sälja mer i din butik och lär dig mer om allt som har med att starta ett företag att göra i boken Rivstart

Läs också vår egen starta eget guide

Lycka till

Om författaren: Stefan Ekberg har skrivit ett trettiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


<< Tillbaka till ordlistanSveriges största tipsbrev om att starta eget - helt gratis att prenumerera på

I tipsbrevet Starta eget får du smarta tips och konkreta verktyg som hjälper dig att lyckas bättre med ditt företag.

Starta eget är Sveriges största tipsbrev om att starta eget med drygt 140 000 prenumeranter.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med Starta-egetböcker från Bokförlaget Redaktionen.

Exempel på Sveriges största brev om att starta eget ser du här.

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.