I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Starta Eget-ordlista  -  Investeringskalkyl

Syftet med en investeringskalkyl är att få ett underlag för bedömning om en investering är lönsam eller inte. En investering påverkar företagets ekonomi under flera år eftersom det ofta innebär en betalning av större belopp för något som ska verka och producera under längre tid. Genom att upprätta en investeringskalkyl får du även en bild över hur betalningsströmmarna blir över tiden.

Hur man gör en investeringskalkyl
Det finns fler metoder för att räkna på en investering. Dessa tre hör till de vanligaste:
• Pay-off-metoden
• Nuvärdesmetoden
• Annuitetsmetoden
När du använder dessa metoder ska du utgå från anskaffningsvärdet, sedan använder du inbetalningsöverskottet för att beräkna investeringens lönsamhet och hur lång tid det tar innan den kan tänkas betala sig. Inbetalningsöverskottet är skillnaden mellan inbetalningar och utbetalningar som genereras av investeringen. Avskrivningar är bara en redovisningsteknisk justering och ska inte tas med i kalkylen. Det är däremot viktigt att bedöma investeringens ekonomiska livslängd eftersom du bara ska räkna inbetalningsöverskotten under denna period. Du bör även bedöma investeringens restvärde eftersom det påverkar kalkylen. Restvärde är alltså vad du tror att det går att sälja din investering för när den ekonomiska livslängden är slut. Detta restvärde hanteras som en sista inbetalning i kalkylen.

Kalkylränta är ett mått på ägarnas avkastningskrav på det kapital som de satt in i företaget. Kalkylräntan är inte detsamma som bankränta, men påverkas av både räntor och läget på finansmarknaden. Den avspeglar vilken alternativ avkastning som ägarna skulle ha fått om de istället placerat sina pengar på börsen eller på banken. Dessutom tillkommer ofta en riskpremie eftersom små bolag är riskabla att placera pengar i. I praktiken räknar många småföretagare knappast med någon hög kalkylränta eftersom företagandet är så mycket mer än bara en pengaplacering.

Budgeteffekter av investering
I resultatbudgeten kommer investeringen att dyka upp i form av avskrivningar. Om anledningen till din investering är att producera och sälja mer så kommer det förstås att synas på din omsättning och det bör du tänka på när du upprättar resultatbudgeten. Om du lånat till investeringen så kommer det att ge räntekostnader som bör budgeteras. I vissa fall kanske du väljer att leasa utrustningen och då tillkommer en leasingavgift som bör budgeteras i resultatbudgeten.

En investering påverkar likviditetsbudgeten när den ska betalas. När du upprättar likviditetsbudget bör du veta hur och när den ska betalas, samt hur den ska finansieras. Om du betalar den med egna medel så kommer det att påverka kassalikviditeten. Om du lånar hela beloppet så händer ingenting med kassalikviditeten. Det kan även vara så att investeringen börjar ge inbetalningar under budgetperioden och då ska dessa med i likviditetsbudgeten.
Effekten på balansbudgeten är att summan av tillgångarna ökar. Företaget får ett större kapital vilket ställer krav på ökad omsättning och lönsamhet för att finansiera kapitalökningen. Tillgångarna ökar med investeringens anskaffningsvärde samtidigt som skulderna ökar med samma belopp som upplåningen. Företaget får en högre skuldsättningsgrad och måste klara en högre lönsamhet för att kunna bära skuldräntorna och samtidigt upprätthålla samma vinstnivå.

Låter det krångligt?
Lär dig allt du måste veta om det lilla företagets ekonomi i Ekonomi för småföretagare

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Starta eget här:

Sveriges största tipsbrev om att starta eget - helt gratis att prenumerera på

I tipsbrevet Starta eget får du smarta tips och konkreta verktyg som hjälper dig att lyckas bättre med ditt företag.

Starta eget är Sveriges största tipsbrev om att starta eget med drygt 140 000 prenumeranter.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med Starta-egetböcker från Bokförlaget Redaktionen.

Exempel på Sveriges största brev om att starta eget ser du här.

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.<< Tillbaka till ordlistanSveriges största tipsbrev om att starta eget - helt gratis att prenumerera på

I tipsbrevet Starta eget får du smarta tips och konkreta verktyg som hjälper dig att lyckas bättre med ditt företag.

Starta eget är Sveriges största tipsbrev om att starta eget med drygt 140 000 prenumeranter.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med Starta-egetböcker från Bokförlaget Redaktionen.

Exempel på Sveriges största brev om att starta eget ser du här.

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.