Den här webbplatsen använder cookies i vissa funktioner för att förbättra din upplevelse. Genom att använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Du kan läsa mer om cookies här.
I din kundvagn:
Kundvagnen är tom

Frågor och svar om att starta eget

Hur startar man en restaurang?

Svar:


Kul att du kom hit till starta restaurang. Här får du tips och råd om hur kan göra och vad du ska tänka på för att lyckas när du startar din egen restaurang.

Här är vad du ska börja tänka på:

1. Det första du ska tänka på när du startar din restaurang är läget - var den ska ligga. Det här är många gånger helt avgörande för om du ska lyckas eller inte. Det duger inte med att ta första bästa lediga läge. Du måste tänka på om din restaurang kommer att passa in i omgivningen, om det är lätt för kunder att ta sig dit och om rätt kunder för din restaurang finns i området. Det är bättre att starta ett halvår senare än att hugga på första lediga möjlighet. Andra viktiga faktorer är vilken konkurrens det finns i området du vill starta din restaurang. Det betyder inte att du ska strunta i att starta restaurangen för att det finns andra i närheten, tvärtom så kan det vara bra att finnas på en känd "restauranggata" men det är bra om din restaurang kompletterar och erbjuder något annat i ett större utbud av restauranger. Andra viktiga saker kan vara så enkla som hur trevlig lokalen kan bli eller är och vad man ser från borden. Är det en trevlig utsikt är det såklart ett plus.

2. Att finansiera en restaurang är tufft eftersom det är en stor investering. Det betyder att du måste ta lån eller hitta finansiärer och delägare. Om du ska låna pengar eller attrahera finansiärer måste du göra en trovärdig affärsplan som innehåller alla kostnader och hur utvecklingen ser ut i olika typer av scenarier. Du behöver beräkna kostnader som renovering, hyra inköp av inventarier, mat, personal, skatter osv.

3. Du kommer att behöva hitta leverantörer av allt som krävs för att få igång rörelsen och det gäller verkligen allt från mat till diskmaskiner och ugnar. Dessutom har du antagligen ett tema som du tänkt ut och då kanske du behöver anlita en inredare som hjälper dig.

4. Tillstånd krävs för att starta och driva restaurang och det gäller inte bara att anpassa lokalen. Det handlar också om utskänkningstillstånd. Det är tuffa krav och det bästa tipset är att ringa hälsovårdsmyndigheten i din kommun och få hjälp av dem.

5. Vilken meny ska du ha. En attraktiv meny är nyckeln till att attrahera - och behålla kunder som kommer tillbaka. Rätterna du presenterar ska såklart visa inriktningen på din restaurang och priserna visar vilka kunder du riktar dig till. Du kanske vill ha en exklusivare inriktning och det ställer helt andra krav än en vanligt restaurang.

6. Anställda. Dina anställda servitörer och servitriser måste vara proffs. Det är en dålig investering att anställa dålig personal eftersom bra personal får gästerna att må bra och spendera mer pengar.

7. Marknadsföring. Det största problemet för restaurangägare verkar vara att marknadsföra sig. De kan ha fantastiska anställda, underbar mat och ett superbra läge men förstår inte att de måste berätta för omgivningen att de startat sin restaurang och sitter och hoppas att folk ska komma in. Jobba hårt med att marknadsföra restaurangen. Om det är en kvarterskrog - se till att alla hushåll får reklam och speciella erbjudanden hela tiden (inte bara när du öppnat). Om du driver en lyxigare restaurang - annonsera i de tidningar du vet att dina möjliga kunder läser. Jobba med marknadsföringen varje dag som en nödvändighet för att få din restaurang att blomstra.

Ta mig tillbaka till frågor och svar om att starta eget

Andra läser om...

Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUponMSNReporter
Artikeln är skyddad med Google authorship

Våra mest sålda böcker

Våra mest lästa artiklar

Starta-Eget.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
stefan@redaktionen.se