I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

22 sätt att släppa stressen på jobbet


Sveriges populäraste tipsbrev för företagare
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

1. Skaffa en hobby om du inte redan har en idag. Många som är stressade på jobbet saknar något som kan få dem att koppla av på fritiden. Finns det inget särskilt som du är intresserad av, så tvinga dig till ett intresse. Börja måla, jogga, rida, blogga, brygga öl eller vad som helst som kan absorbera din energi.

2. Köp något kul i veckan. Oavsett om det är en ny CD, en parfym eller något annat som skämmer bort dig, så köp något som kan ge humöret en lite extra kick.

3. Tillbringa mer tid utomhus. Om du kan så gå till jobbet en gång i veckan (eller hoppa av en station före din vanliga hållplats och gå sista biten om du åker buss eller pendeltåg). Det ger dig ett nytt perspektiv om du känner dig stressad av att hela din tillvaro bara känns trist inrutad.
Du kan också parkera längre från jobbet om du kör bil och sedan gå sista biten. För all del – ta ett morgonmöte i telefonen under promenaden om du inte känner att du har tid att gå utan att försumma jobbet.

4. Gör något som kan ta din karriär ett steg framåt om du känner dig stressad av att tillvaron bara tycks stå still. Skriv en artikel till en facktidskrift, håll ett föredrag på en konferens och ge din karriär en skjuts framåt.

5. Skolka en dag om året. Ja, du hörde rätt. Alla plikttrogna människor borde ta en riktigt skön och inplanerad skolkardag från jobbet minst en gång om året. För mig är det inte lika kul att skolka längre eftersom jag har mitt eget företag, men jag gör det i alla fall.

6. Planera en semesterresa som du vill göra nu eller i framtiden. Du kan dra upp en realistisk plan för nästa semester eller drömma hur mycket du vill om en resa som du vill göra och tänka ut hur du ska kunna få chansen att förverkliga den.

7. Andas rätt. Det finns flera olika tekniker för andning som de flesta har glömt bort. När du är stressad sitter andningen för högt upp. Lägg en hand på magen när du andas och känn magen gå ut och in istället för bröstet. Sitt så en stund, så släpper ofta stressen. När du är mer akut stressad eller nervös brukar det hjälpa att dra in luft i lungorna och spänna magen några sekunder. Sedan släppa ut luften och göra samma sak fem gånger. Då kommer lugnet tillbaka.

8. Det är svårt för många av oss att hinna med allt som måste göras på jobbet, men vi tar ofta med oss fel typ av arbete hem. Vi tar hem jobb för att komma ikapp. Då är det smartare att ta hem jobb som får oss att komma framåt istället. Tänk på det en stund, så ser du att ibland är det inte så dumt att ta hem jobb. Rätt jobb, vill säga!

9. Kolla inte jobbmailen hemifrån om du inte är ensam hemma och beredd att göra något åt de meddelanden som du får då. Att få ett mail om att projektet som du jobbar med har fått problem när barnen leker bredvid gör dig inte till någon bra förälder. Du kommer ändå inte att kunna göra något åt problemet hemifrån.

10. Vad får dig att glömma jobbet? För mig behövs det något mer eller mindre brutalt. Som en tur med motorcykeln, hård styrketräning eller något annat som kräver mycket av mig. Vad skulle kunna få dig att släppa alla tankar på jobbet?

11. Prova Yoga. Förutom avslappning och träning ger Yoga också en lugnande kvalitet i ditt liv.

12. Börja med karate eller kickboxning. En aggressiv träningsform är bra när du känner att du behöver frigöra stress och frustration. En lättare variant är att köpa en boxboll att ha på jobbet.

13. Jobba aldrig i sängen. Jag gör det dessvärre hela tiden och med tre fickbandspelare med olika projekt känns sängen ibland som ett kontor. Mitt problem är att jag alltid kommer på idéer när jag ska sova och om de inte hamnar i bandspelarna är idéerna försvunna på morgonen därpå. Men det är inte bra för sömnen att jobba i sängen. Mitt mål för året är att gradvis vänja mig av vid sängjobbandet.

14. Börja tänka på problem som utmaningar. Att se problem som något du ska besegra är faktiskt kul. Istället för att sucka åt surdegen du just fick i knäet, utmana problemet och se till att du vinner.

15. Förbered dig för regn. Som egenföretagare är det viktigt att inte få hybris när det går bra. Många börjar köpa grejor och inreda kontoret dyrt och fint, men som företagare finns det ingen bättre huvudkudde än ett bankkonto med en buffert. Avsätt en viss summa varje månad och bygg en pengabuffert för sämre tider.

16. Lägg in lektid varje dag på jobbet. Du kanske gillar att spela ett visst spel, läsa en viss blogg eller göra något annat som får dig att må bra. Det är viktigt att ha saker att se fram emot redan nu och inte bara drömma om semestern om fyra månader.

17. Skapa ett långsiktigt mål för dig privat. Vad kommer du att få ut av att jobba här om ett år? Var ska du vara då? Vad ska du ha? Vad vill du ha?

18. Skapa ett ”gnällpartnerskap” med en vän. Ni kommer överens om att alltid lyssna på den andres gnäll och klagan fem minuter varje dag.

19. Skapa en plan B. När du jobbar med något stort och avgörande kan det vara oerhört stressande att satsa allt på ett kort. Gör i hemlighet upp en plan B för om det värsta skulle hända. Vetskapen om att du har en plan B kommer att göra dig lugnare.

20. Kom ihåg att det alltid finns alternativ. Du kan säga upp dig. Du kan vidareutbilda dig och bli chef över chefen. Det handlar bara om vilja förändra din situation.Tänk på att det alltid finns ett logiskt steg till för dig att ta som ger dig mer makt över ditt arbetsliv.

21. Sluta försök att fixa andra människor. Det går inte. Det enda du kan styra över är dina egna tankar och handlingar. Idioten på jobbet som alltid retar upp dig kan du inte göra något åt.

22. Kämpa inte emot förändringar. Att vägra befatta sig med ny teknologi, nya trender och nya sätt att göra saker kommer bara att få dig att känna dig omkörd och bortkopplad. Bli istället en person som lär dig att använda det nya och hänger med i tiden, så kommer du också att känna dig mindre stressad varje dag. Gå på branschmöten och föreläsningar och se till att du ligger långt fram och samtidigt får kontakt med andra som också har samma inställning.


En välmenande spark i rumpan

Gör det nu - eller ångra dig i graven

”Fem poäng av fem! Perfekt språk – direkt till läsaren. Det finns sammanfattningar, frågeformulär, saker att komma ihåg eller tänka på. Personlig, tydlig och med stor empati. Man får tillit till författare från första raderna – det syns direkt att han vet vad han skriver om. Uppmuntrar och vägleder. Lagom djup, mycket psykologisk och väldigt nyttig. Boken hjälpte mig att förstå mig själv bättre. Jag fastnade i vissa avsnitt och fick läsa om dem, t. ex, om beroende av andra människor, då fick jag tänka om mina relationer med de andra och förstå att det är/var bara bra att släppa taget och gå vidare, att bli mer vuxen och oberoende.”
Marina Wallin, Stocka

”Jag blev lite besvärlig för familjen hemma efter jag läst boken men också otroligt peppad och glad, mycket för att jag förstod att det faktiskt finns fler som är som jag och det går att göra något åt det. Jag började sakta tänka i andra banor. Jag är inte dålig på att genomföra saker, men är av den oroande karaktären som funderar väldigt mycket på "vad som kan hända längre fram" och går in i en ond cirkel som stjäl otroligt mycket energi. Förändringarna började sakta ta form allt efter sidorna i boken och nu känns livet enklare, roligare och nu tar jag rätt steg och gör rätt saker i mitt liv. En bok att ha med sig lång tid.”
Anette Dahlgren, Trekanten

”Man får sig en tankeställare att tiden går men det man lär sig är att det inte är för sent att starta nya projekt och utmaningar... Boken innehåller många tänkvärda kapitel som faktiskt hänger ihop med mental träning också...”
Maud Gradh Karlsson

”Det bästa med boken var sättet den var skriven på, enkel att förstå och gav konkreta tips.
Den har absolut hjälpt mig, den gav mig verkligen en spark i baken och fick mig att inse att det bara var att bestämma sig! Jag kommer förmodligen läsa om den flera gånger. Jag skulle rekommendera den till alla, även den andra boken jag köpte, "Rivstart" var hur bra som helst.”

Emelie Karlsson, Ulricehamn

”Den svenska modellen bygger bland annat på trygghetsnarkomani, och den här boken utmanar oss att lämna detta trygga landskap. Boken har fått mig att tänka till och i högre grad värdera vad jag sysslar med (och inte sysslar med). Den har påverkat mina vägval inför framtiden i en hälsosam riktning (och gjort mig mindre beroende av trygghet). Köp den!”
Lollo Vestlund


Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Sveriges största tipsbrev om att starta eget - helt gratis att prenumerera på

I tipsbrevet Starta eget får du smarta tips och konkreta verktyg som hjälper dig att lyckas bättre med ditt företag.

Starta eget är Sveriges största tipsbrev om att starta eget med drygt 140 000 prenumeranter.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med Starta-egetböcker från Bokförlaget Redaktionen.

Exempel på Sveriges största brev om att starta eget ser du här.

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.