I din kundvagn:
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Varför kommer du aldrig till skott?


Sveriges största och populäraste tipsbrev om att starta eget
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Har du startat eget än?

Om inte så finns det minst åtta olika skäl till varför de flesta inte startar eget trots att undersökningar från Tillväxtverket visar att minst hälften av svenskarna skulle kunna tänka sig att göra det.


Vilket skäl har du för att inte får fart på dig själv:

1. Du är rädd för att misslyckas.
Du tycker att det känns farligt att ta risken. Det enda jag har att säga till dig är att alla som startar eget är rädda – om de inte är knäppa förstås. Det är inte bara du. Rädslan är bra. Den håller dig på tårna och får dig att ta företagandet på allvar.

2. Du har inte pengarna.
Lösningen heter att smyga igång företaget. Att skaffa kunder och testa marknaden innan du flyger iväg. När du vet att det kan fungera, då vågar du kanske låna pengarna till en satsning i full skala.

3. Du vet inte hur det funkar och har ingen in närheten som kan hjälpa dig.
Det är likadant för många. Läs en bra bok om vad du ska göra innan du kastar dig in i företagandet.

4. Du vill inte ha mer stress i ditt liv.
Bra, då vet du ju det. Du kanske har småbarn just nu. Eller så är det andra saker som drar mer just nu. Det kanske förändrar sig längre fram. Det är smart av dig att tänka på det här om du har massor av andra saker som ständigt drar i dig. Företagande ska ju vara utvecklande och kul.

5. Du är rädd om månadslönen.
Du vågar inte riktigt släppa tryggheten som din anställning innebär – Stoppa pressarna! Säger jag bara. Det finns ingen jobbtrygghet längre. Den bästa jobbtryggheten man kan få idag är om man själv tar över spakarna. Så är det.

6. Du har ingen som stöttar dig i omgivningen.
Så är det för många och därför är det viktigt att du kickar ut de personer som trycker ner dig och letar efter människor som är som du själv istället – drivna, hungriga och med mål i sikte.

7. Du vet inte vad du ska starta för företag.
Den enkla regeln är så här: Om du har hittat på något eller vill göra något som leder till andra människor vill betala dig för det – då har du en bra affärsidé. Och ännu bättre blir det om du gillar det du gör också. I den här boken finns idéer om du behöver. Annars går det lika bra att sätta dig ner och fundera över vad du kan göra som kan få andra att vilja skiljas från sina pengar.

8. Du kommer aldrig till skott.
Jag brukar kalla folk som pratar mycket för rödvinsentreprenörer eftersom deras planer om att starta företag alltid kombineras med rödvinsdrickande. Sluta snacka och ta ett första steg – det kan vara ett ministeg, men ta ett steg närmare det du egentligen drömmer om.

Till sist
Hur gick det? Stämde någon av de här punkterna in på dig? Är du verkligen sugen på att starta ett företag eller vill du leva ditt liv och bara tjäna pengar åt andra? Bara du har svaret och jag låter så här grinig för att jag vill att du ska vakna till nu. Du har börjat prenumerera på det här brevet. Livet består i bästa fall av 30 000 dagar. Det låter mycket men jag gillar inte att slösa med dem - gör du?

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Har du sett Jumanjii Stefan? Några barn hittar ett spel som har ett eget liv. När de går nära spelet hör de en trumma inne i spelet. Så är din nya bok. Jag öppnade den och läste. Och skrattade och grät. Hjärtat slår fortare när jag läser. Nu ligger den på mitt nattduksbord och jag hör hur den trummar. Jag har aldrig läst något så fantastiskt i hela mitt liv. Jag vet inte vad jag ska säga."
Elin Eriksson, Malmö

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?