I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

15 Smarta sätt att hålla kostnaderna nere i ditt företag


Sveriges populäraste tipsbrev för företagare


Ett lyckat företag har låga kostnader och höga inkomster. Här kommer därför 20 tips om tips om hur du kan dra ner kostnaderna i ditt företag.

1. Köp större förpackningar av sånt du använder ofta.

2. Byt saker med andra företag. De har något du vill ha – kanske att du har något de vill ha. Så här får man förstås inte göra eftersom allt ska skattas men många gör det i alla fall.

3. Låna eller hyr saker du bara behöver under en begränsad tid.

4. Köp begagnat – Det har aldrig funnits bättre möjligheter att hitta det man letar efter på andrahandsmarknaden.

5. Byt kundlistor med företag som kompletterar ditt – det spar marknadsföringspengar.

6. Förhandla om allt – om du ska köpa en skrivare eller en ny dator – försök få bättre priser och bättre villkor. Skäms inte för det. Säljaren har ju möjlighet att säga nej, eller hur.

7. Skapa nya rutiner för att få betalt från kunder som drar ut på tiden med sina fakturor. Alla i personalen måste bli medvetna och angelägna om att ni ska ha in pengar i tid.

8. Gör det lätt för kunder att betala. Visa ännu tydligare alla varianter de kan välja. Ring din bank och hör vilka möjligheter de erbjuder och använd alla.

9. Klagar dina kunder över dina priser – se över dina egna kostnader för att få fram produkten innan du sänker dina priser.

10. Om du ska köpa nya datorprogram – fråga om det finns studentlicenser. Köp dem istället för de andra som är mycket dyrare.

11. Förhandla med dina leverantörer. Bind upp dig till köp av större kvantiteter för större rabatter men se till att de levereras i mindre portioner och faktureras efter varje delleverans. Ett annat alternativ är att försöka köpa oftare men i mindre kvantiteter för att ha koll på kassaflödet. Tiden det tar att hålla bättre koll på lagret kan vara värd det för att känna dig lite säkrare på att alltid ha pengar tillgängliga.

12. Kolla konkursutförsäljningar. En del företag kommer att gå i konkurs och deras inventarier kan hjälpa dig att inte bara spara pengar utan att tjäna mer pengar.

13. Är hyreskontraktet på din lokal på väg att gå ut – leta efter en lokal som är billigare och kanske ligger lite mer avsides än ditt läckra citykontor.

14. Är det dags att uppgradera utrustning – köp förra årets variant av vad du än ska ha. De är fortfarande nya men säljs alltid ut billigare när en ny manick når marknaden. Det är ytterst sällan det högre priset på den senaste manicken är värd att ta.

15. Gå igenom de kostnader du har nu – det är enkelt – ta fram pärmen/pärmarna med alla fakturor från ett år tillbaka och kolla. När jag själv gjorde det här tråkiga jobbet i somras slängde jag in alla pärmar i bilen och åkte till en äng och satte mig på en filt med en stor godispåse och några kalla drickor. Resultatet var chockerande och om jag inte ägde företaget skulle jag ha behövt ge mig själv en skriftlig varning. Det är så många saker som bara glider igenom, som man bara betalar utan att tänka på det. Jag kunde avboka massor av gamla webbkonton, ett abonnemang för internetmarknadsföring och massor av andra kostnader som bara hängt med utan att de tillfört något eftersom verksamheten förändrats.

Vill du lära dig att spara pengar på riktigt i ditt företag?

Läs i så fall om Konsten att spara pengar i ditt företag


Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smarta tips för företagare här:

Prenumerera på gratis tips som tar dig framåt som företagare
Du får konkreta tips och påminnelser om:
 • Hur du driver ditt företag lönsammare
 • Hur du spar tid och pengar
 • Hur du tjänar mer pengar
 • Hur du får fler kunder
 • Hur du jobbar effektivare och hinner mer

 • Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

  EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket från Bokförlaget Redaktionen med böcker för smarta företagare.


  Läs gärna vad brevet innehåller

  Fyll i din e-postadress i rutan:
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.