I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Bli av med den ständiga känslan av tidsbrist


Sveriges största och populäraste tipsbrev om att starta eget
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Den största anledningen till att vi känner oss stressade beror på att vi idag lever med en föreställning om att vi ska hinna med så mycket. Vi har gått från att vara en human being till en human doing. Att göra-listan växer i takt med tiden. Den ständiga känslan av tidsbrist leder till stress, vilket i sin tur leder till andra ytterligare effekter på vår hälsa och vårt välbefinnande. Vad kan du själv göra för att påverka din situation? Här får du 8 steg till fokus.
Den stora frågan är varför vi så ofta låter saker gå så långt att det blir panik innan vi på riktigt tar tag i det. Vad handlar det om egentligen när uppgiften hamnar i den stora högen? Att just prokrastinera, att skjuta upp saker som behövs göras, sägs vara vår tids största folksjukdom. Några förklaringar till prokrastinering är låg motivation, bristande intresse, låg självkontroll eller brist på planeringsförmåga. En enkel förklaring kan också vara att hjärnan helt enkelt blir överbelastad och att den faktiska tiden inte räcker till.

Varför är det så svårt med fokus?
Det finns flera bottnar i den psykologiska aspekten, där en landar i en underliggande rädsla kring prestation. Rädsla för att misslyckas eller för vad andra ska säga och tycka. En annan är att vi har så många olika saker vi ska göra och det lämnar lösa trådar som blir svåra att komma igång med. När vi ska börja vår arbetsdag ser vi alla trådar och alla känns just då omöjliga vilket resulterar i att vi plockar fram en uppgift och pillar lite och går snart vidare till nästa och ger oss själva en tillfällig känsla av att något är gjort.

Det är för rörigt för att komma igång. Det är rörigt både i den psykiska och den fysiska miljön. En vanlig orsak till prokrastinering är att uppgiften är alltför komplex, otydlig eller för svår. Det är lättare att lägga uppgiften åt sidan, helt enkelt.

Förutsättningen för fokus
Hur ska vi då kunna lära oss att prioritera och fokusera? Prioriteringens gyllene regel är att börja med det som är viktigt och bråttom. Allt annat får läggas åt sidan tillfälligt. Förutsättningen för fokus är att identifiera problemet och lägga undan distraktioner. Fokus kommer när du städar ordning i ditt sinne och för att bibehålla detta vill du inte bli störd av yttre faktorer.

Kom igång
1. Identifiera de lösa trådar som finns kring uppgiften.
2. Samla ihop information för gällande projekt.
3. Planera! Planera i vilken ordning saker behöver göras för att arbetet ska bli logiskt.
4. Lägg allt annat åt sidan. Släpp det.
5. Sätt mobilen på ljudlös och lägg undan den.
6. Sätt datorn i helskärmsläge så att du bara ser det du ska göra och inget annat. Stäng av ljudet.
7. Ta fram det du behöver för att göra det du ska.
8. GÖR jobbet!


Det finns bara ett sätt för att få saker gjorda och det är att börja. Bryt ner det du har att göra i små hanterbara konkreta steg. Se till att skapa förutsättningarna du behöver för att kunna fokusera. När uppgiften känns övermäktigt stor, är det bara att tänka på talesättet om att det bara finns ett sätt att äta upp en gigantisk stor elefant: Ta en bit i taget.

Dorotea Pettersson | THE 5 AM ACADEMY by dorro

Över 50 000 lyckliga läsare kan inte ha fel!

Rivstart - så startar du ditt företag och lyckas inom ett halvår - med garanti

"Det sägs att bra affärsidéer inte växer på träd. Men det gör de - nästan. Nu finns nämligen en svenska bok fylld av smarta idéer för dig som vill starta eget. Vem vet,... det kanske blir den viktigaste bok du läst".
Tidningen Amelia

"Rivstart handlar om hur man hittar sin marknad och snabbt börjar tjäna pengar på sin affärsidé".
Entreprenör

"Massor av tips och idéer om hur man hittar sin marknad och snabbt börjar tjäna pengar på sin affärsidé".
Computer Sweden

"Informationsdelen är gedigen".
Platsjournalen

"En handbok i att starta eget som börjar med drivkraften och idéerna istället för pappersjobbet. Författaren ger en mängd konkreta tips om affärsidéer och marknadsföring".
Arbetsmarknaden

"Den här boken kortfattat är: Underbar. Den hjälper dig att lösa massor av frågor som poppar upp när du bestämt att det är dags att starta eget. Du får både vägledning och information som hjälper dig att utveckla dina drömmar"
Eridiania, The Living stone home clean

"Rivstart har gett mig ALLT! Till att börja med hur det fungerar att driva företag. Sedan smarta detaljer som skapar så mycket mer inspiration och disciplin att varje dag ta allt ansvar för så många olika områden. Bokföring och marknadsföring är bara en början."
Fredrik Lange, Unitdata

"Klockren kicka igångbok för de som känner sig lite osäkra!"
Per Sydäng, Despec Sweden AB

"Rivstart är en bok som fick mig att våga ta tag i det som kändes svårt bl.a att sälja, sticka ut och några tips om att inte jaga kunder som tar kraft och inget ger och mycket mycket mer."
Monica Sundell, sundell utveckling

"Hjälpte mig till att våga ta steget att starta eget. Boken avdramatiserade hela grejen med att starta företag."
Lars Jonsson, Yttra Konsumentkommunikation

"Alla konkreta, kaxiga tips i de ämnen jag precis gått och funderat som bäst på hur jag skulle lösa! Jag blev helt eld & lågor när jag hittade boken på biblioteket och tänkte:" Den här boken MÅSTE jag köpa!"
Åsa Karlström, Fin Trädgård

"Utan Rivstart hade jag aldrig fått loss tummarna och startat eget."
Pål Arthursson, Globograf Sverige AB

Läs fler recensioner och få mer information om boken Rivstart

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?