I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Är du stressad? - boka in ett möte med dig själv

Varför är det så att vi inte gör det vi innerst inne vet att vi borde göra förrän en doktor säger det åt oss? Om du inte har en extremt bra självdisciplin, så behöver du avsätta tid för reflektion. Och jag tycker inte att det räcker med att göra det här medan man dammsuger, duschar eller klipper gräsmattan.

Det är viktigt att vara mer systematisk och smart när det handlar om att få till den där balansen man vill ha – och behöver. Hur mycket tid och hur ofta du ska boka möte med dig själv får du ta reda på själv. Varje företag och person har sin egen rytm.

Så här har jag gjort i femton år nu och metoden är så bra att jag i stort sett har åtta veckor ledigt varje sommar:

 • Varje dag – Ta en kvart till att gå igenom din dag och planera morgondagens jobb.

 • I slutet av varje vecka – Ta en halvtimme för att gå igenom din vecka. Gick det som du ville? Vad behöver du få gjort nästa vecka? Du kanske har mötet med dig själv i bilen på väg hem varje fredag. Fråga dig själv hur det ser ut i ditt liv just nu: ”Vad fungerar? Vad fungerar inte?” Vilka misstag gör du och hur kan du förändra det du vill göra annorlunda? Ge dig själv en chans att lära känna DIG bättre.

 • I slutet av varje månad – Ägna en timme till att gå igenom din månad, ekonomi, och din affärsplan och vad som är viktigt nästa månad.

 • I slutet av varje kvartal – Ta två timmar till att gå igenom kvartalets resultat, månad för månad. Sätt nya mål, revidera dem du har och se över din personliga ekonomi och investeringar.

 • I slutet av varje år – Ta en halv dag (åk gärna iväg någonstans) och gå igenom årets ekonomi, analysera felsatsningar, ändra inriktning där det behövs och lägg upp en projektion för nästa år. Tänk också 3-5 år framåt i tiden för att se var din framtid finns. Gör också en Swot-analys på ditt företag.

 • Och allt det här ska du göra på papper

  Det magiska med att göra saker skriftligt är att du tvingas tänka efter ordentligt. Att ha dina visioner och mål nedskrivna gör också att du bättre minns vad du har planerat och kan ta med dig dina projekt varje dag i jobbet. Glöm inte att ditt företag är ett verktyg för dig och att företagets jobb är att leverera bra saker till dig och din familj.

  Lästips som fler än 25 000 andra har gillat

  Stå på dig - annars gör någon annan det

  "Efter att ha läst ett otal böcker om självhjälp för alltför snälla människor som mig själv, fick jag ett råd av en väninna att läsa boken ”Stå på dig annars gör någon annan det" av Stefan Ekberg.
  Denna bok har förändrat mitt liv! Jag har förstått så många saker som inga böcker eller psykologer lyckats övertyga mig om efter ett många år i terapi och efter att ha läst de flesta böcker på marknaden.
  Äntligen en bok som verkligen hjälper mig att ta saken i mina egna händer!
  Stefan talar direkt till mig och jag kan inte smita! Jag blir tvungen att se sanningen i vitögat; jag måste lära mig att ta mitt liv i egna händer och inte tillåta att andra människor styr och ställer i mitt liv.
  Han ger mig råd som fungerar och säger exakt vad jag skall tänka på och göra när jag befinner mig i en situation där jag blir trampad på.
  Denna bok har verkligen förändrat mitt liv och efter 25 år av psykisk misshandel har jag nu vågat ta steget att lämna denna relation.
  Jag hade aldrig klarat detta om jag inte läst denna bok. Jag känner att Stefan är med mig hela tiden och att han verkligen förstår hur jag känner mig….för han har själv varit där…
  Denna bok är nu min nya bibel. Jag har med den i väskan hela tiden för att kolla vad jag skall göra när jag befinner mig i situationer som jag inte klarade av innan.
  Kanske jag äntligen vågar ta tillbaka mitt liv...
  Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla ni som inte tror att ni kan förändra era liv, för med hjälp av denna bok så blir allt möjligt!"

  Gabriella Bonalumi

  "Jag köpte boken till min syrra som går på knäna på jobbet. Alla överöser henne med uppgifter de inte vill ha och hon ler bara på jobbet men är superstressad själv. Jag hoppas att hon får hjälp av den. Man kan inte gå runt och vara snäll hela tiden. Då går man sönder."
  Eva-Britt Lindberg

  "Man blir fast direkt från första kapitlet eftersom det känns att författaren vet vad han pratar om. Han pratar direkt med mig och jag har fått massor av konkreta tips att använda i alla möjliga situationer. Den här boken är en riktig pärla för den som känner sig lite nedtryckt ibland."
  Katja Jönsson

  "Jag har lärt mig vad det kostar att vara för snäll hela tiden. Man tjänar inget på det men jag lärde mig också hur man känner igen snälla och inte så snälla personer på deras beteenden. Jag tror liksom boken på att vara snäll mot de snälla och tuffare mot de tuffa om man ska må bra på sikt."
  Beata Lundqvist

  "Det var en tuff bok att läsa för mig eftersom jag kände igen mig i nästan allt. Jag har insett att det här med integritet är så viktigt för att få respekt. Jag kommer aldrig att acceptera att mitt självförtroende ska stiga och sjunka med andras gillande eller ogillande längre."
  Johan Björk

  "Äntligen har jag hittat ett verktyg för hur jag säger ifrån. Nu börjar mitt nya liv där ingen elak typ sätter sig på mig. Jag gillar särskilt kapitlet om hur man framstår som självsäker även när man inte är det. Så smart! Tack för det."
  Charlotte Mårtensson

  Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

  Om artikelförfattaren:

  Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


  Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
  Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


  Artikeln är skyddad med Google authorship


  Veckans samvetsfråga:
  När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


  Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
  Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

  Lev smartare och ha det roligare
  Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, praktiska råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv.

  Smartare liv startade så sent som hösten 2012 och har drygt 7 000 prenumeranter

  Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

  EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker från Ego förlag om att leva ett smartare liv.

  Här kan du se om Nyhetsbrevet Smartare liv är något för dig.

  Fyll i din e-postadress i rutan:
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.