I din kundvagn:
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Starta ett företag på deltid


Sveriges största och populäraste tipsbrev om att starta eget
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Många som vill starta eget smyger igång företaget på deltid för att bli så säkra de kan på att företaget så småningom kommer att fungera på heltid.

Jättesmart tänkt

Det smarta med att starta ett deltidsföretag är att du får lära dig massor av saker om företagande lite vid sidan av och det gör dig mer förberedd när du ska ta steget och komma igång på heltid. Du hinner korrigera affärsidén, rutiner och upptäcka svagheter innan du ska kasta dig ut och flyga på riktigt.


Att tänka på om du ska starta ett företag på deltid:


1. Välj en affärsidé som fungerar att driva på deltid.
Om du har ett annat jobb vid sidan av är det viktigt att båda dina jobb fungerar så du slipper bli stressad av att behöva sköta båda jobben med "vänsterhanden".


2. Ta tillfället i akt att göra ett riktigt grundligt research-jobb.
Det här är en sak som till och med många nystartade heltidsföretag missar. Ta reda på behovet av det du vill tjäna pengar på, vilka som slåss om de pengarna och de marknadsandelarna och vad de gör som du inte tänker göra - och vad de inte gör som du kan göra och skapa konkurrensfördelar med.
Att ta reda på så mycket som möjligt medan du har råd att lägga tid på det är smart eftersom det skapar en bra grund för ditt företag att stå på när du släpper taget om den anställning du har.


3. Tänk på pengar.
Hur mycket kommer det att kosta att rulla igång ditt deltidsföretag och hur mycket är det rimligt att du kan tjäna? Gör en pessimistisk kalkyl. Tänk dig att det är en annan person som ska starta företaget och att det är du som ska låna ut pengarna till honom/henne. Det är ett bra sätt att bli tillräckligt självkritisk och snål i kalkylerna. Du vet hur det är - när vi vill saker så har vi en tendens att bara lyfta fram allt som är positivt.

Du måste ställa griniga frågor till dig själv:
 • Och varför ska den här idén fungera?
 • Kommer platsen mitt företag ligger på vara bra? Varför då?
 • Varför ska kunderna köpa av mig och inte av andra?
 • Vad händer om jag inte säljer lika mycket som jag trodde?
 • Kan jag allt jag behöver kunna om mina framtida kunder? Berätta vad du vet...
 • Kan jag allt jag behöver kunna om försäljning? Berätta mer...
 • Är det rimligt att den här idén kan försörja mig?
 • Är det rimligt att den här idén är lika aktuell om ett, två och fem år? Om inte - kan jag komplettera eller förnya den så att den håller sig aktuell?


 • 4. Är du mentalt förberedd?
  Det är viktigt att veta att företagande kan vara tufft om man inte har förmågan att lyfta sig själv när det går dåligt. Vissa dagar är värdelösa och motståndet är tufft. Men om man vet att alla företagare har både uppförsbackar och långa sköna sträckor av medvind så kan man hantera motståndet lättare. Det kommer att regna ibland och vara soligt ibland - men det kommer sällan vara tråkigt.


  5. Få med din närmaste omgivning på resan.
  Underskatta inte den här punkten. Om du lever tillsammans med någon är det viktigt att få den personen med på tåget. Det här kan bli en jobbigt eftersom du kanske upptäcker att han/hon egentligen är lite för trygghetstörstande för din smak.
  Jag tycker inte att det är ditt jobb att både bära ansvaret för företaget och hålla din partner på gott humör. Om du har en dröm, har kollat rimligheten i att den fungerar så måste du släppa andras oro och gasa på framåt själv. Om två år kommer de att säga att de stöttade dig hela vägen fast de inte gjorde det - sånt är livet. Det jag vill säga är att företagare måste ha en stark eld inombords för att hantera alla saker som dyker upp. Den där elden får inte slockna av minsta motstånd. Och belöningen blir att du får ett mycket friare liv

  Var inte feg. Livet är inte till för att vi ska ta babysteg genom det.

  Över 50 000 lyckliga läsare kan inte ha fel!

  Rivstart - så startar du ditt företag och lyckas inom ett halvår - med garanti

  "Det sägs att bra affärsidéer inte växer på träd. Men det gör de - nästan. Nu finns nämligen en svenska bok fylld av smarta idéer för dig som vill starta eget. Vem vet,... det kanske blir den viktigaste bok du läst".
  Tidningen Amelia

  "Rivstart handlar om hur man hittar sin marknad och snabbt börjar tjäna pengar på sin affärsidé".
  Entreprenör

  "Massor av tips och idéer om hur man hittar sin marknad och snabbt börjar tjäna pengar på sin affärsidé".
  Computer Sweden

  "Informationsdelen är gedigen".
  Platsjournalen

  "En handbok i att starta eget som börjar med drivkraften och idéerna istället för pappersjobbet. Författaren ger en mängd konkreta tips om affärsidéer och marknadsföring".
  Arbetsmarknaden

  "Den här boken kortfattat är: Underbar. Den hjälper dig att lösa massor av frågor som poppar upp när du bestämt att det är dags att starta eget. Du får både vägledning och information som hjälper dig att utveckla dina drömmar"
  Eridiania, The Living stone home clean

  "Rivstart har gett mig ALLT! Till att börja med hur det fungerar att driva företag. Sedan smarta detaljer som skapar så mycket mer inspiration och disciplin att varje dag ta allt ansvar för så många olika områden. Bokföring och marknadsföring är bara en början."
  Fredrik Lange, Unitdata

  "Klockren kicka igångbok för de som känner sig lite osäkra!"
  Per Sydäng, Despec Sweden AB

  "Rivstart är en bok som fick mig att våga ta tag i det som kändes svårt bl.a att sälja, sticka ut och några tips om att inte jaga kunder som tar kraft och inget ger och mycket mycket mer."
  Monica Sundell, sundell utveckling

  "Hjälpte mig till att våga ta steget att starta eget. Boken avdramatiserade hela grejen med att starta företag."
  Lars Jonsson, Yttra Konsumentkommunikation

  "Alla konkreta, kaxiga tips i de ämnen jag precis gått och funderat som bäst på hur jag skulle lösa! Jag blev helt eld & lågor när jag hittade boken på biblioteket och tänkte:" Den här boken MÅSTE jag köpa!"
  Åsa Karlström, Fin Trädgård

  "Utan Rivstart hade jag aldrig fått loss tummarna och startat eget."
  Pål Arthursson, Globograf Sverige AB

  Läs fler recensioner och få mer information om boken Rivstart

  Om artikelförfattaren:

  Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


  Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
  Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


  Artikeln är skyddad med Google authorship


  Veckans samvetsfråga:
  När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?