I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Starta café - och lyckas - så här ska du tänka

En av de vanligaste affärsidéerna jag får bedöma i mitt jobb är just det här med att starta café. Många drömmer om att starta ett café och kunna leva på det och det är en intressant affärsidé eftersom den svenska kaffekulturen blir starkare för varje år som går.

Men, det krävs mycket för att lyckas med ett café och det ska vi prata om nu så att du gör rätt från början och inte hamna i de vanliga fällor som finns för den som öppnar ett café.


Starta café eller inte?

Om du inte är rädd för att kavla upp ärmarna så finns det en bra chans att lyckas tjäna pengar på ett café. Om du däremot är lite lat och tänker att det antagligen bara är att servera lite kaffe, småprata med gäster och ha ett trendigt ställe som drar in massor av pengar helt automatiskt – ja då hoppas jag att du blir skrämd av den här idén – för din egen skull.


Vad är viktigast för den som vill starta ett café?

1. Läget är nummer ett. Vad som menas med det är såklart var ditt café ligger. Du vill ha ett ställe där det är naturligt att många människor i din målgrupp rör sig.

2. Du måste ha järnkoll på pengarna. Räkna ut vad du behöver tjäna för att överleva. Ställ upp din hyra och andra fasta kostnader som löner, marknadsföring, internettjänster och övriga kostnader som inte påverkas av om du säljer en kopp kaffe eller femtusen på en månad. Du får fram en summa som visar vad du måste dra in varje månad oavsett vad som händer.


Enkel uträkning som jag brukar visa mina kunder som vill starta ett café:
Hyra för lokal 12 000 kr
Personal (Två personer heltidslön inklusive sociala avgifter) 45 000 kr
Reklam och marknadsföring 3 000 kr
Internet – 1000 kr
Övrigt – 3 000 kr
Lån på utrustning – 5 000 kr

Totalt fasta kostnader – 69 000 kr
Kostnad per dag om du har öppet 23 dagar i månaden – 3000 kr

Om du då tänker att kunderna i snitt handlar för 30 kr per person (rimligt eftersom en del bara tar en kopp kaffe) så betyder det att du måste göra 100 försäljningstransaktioner varje dag bara för att täcka dina fasta kostnader. Och nu har vi inte räknat med dina rörliga kostnader. Du har kostnader för allt du serverar kunderna också. Du måste också ta reda på vad varje kopp kaffe, varje macka kostar dig att kunna servera. Om du får ihop allt det här och är realistisk i din budget så finns chansen att lyckas.


Misstag som många gör som startar café

1. De börjar spendera pengar och tid innan de först på riktigt har analyserat om caféet har en rimlig chans att fungera som ett företag. Det här är viktigt eftersom många tar råd av sina vänner som säger ”våga- vinn” eller från företaget som vill sälja kaffemaskinerna till dig. Du måste sätta dig ner och göra en tydlig affärsplan helt enkelt och se om det går att översätta dina drömmar till verkligheten.

2. De väljer fel lokaler. Titta på alla lyckade kedjor som finns. De etablerar sig bara på de bästa ställena eftersom de vet att strömmen av människor är avgörande för deras framgång. Med andra ord – starta inte ett café för att en lokal blev ledig. Ditt jobb är att hitta lokalen som verkligen har ett bra läge. Hellre anpassa den och bygga om från början än att ta ett billigare läge där allt redan är klart.

3. De marknadsför sig inte. De öppnar bara sitt café och hoppas att folk ska komma förbi. Ditt jobb är att ständigt skapa nya aktiviteter som får folk medvetna om att det är till ditt ställe de ska komma.

4. De inreder fel så att det blir svårt att jobba snabbt och effektivt.

5. De har menyer som är för stora och svårbemästrade.

Till sist
Blir du peppad eller rädd? I vilket fall som helst tycker jag att du ska gå in på minst tio olika caféer och fråga ägarna om du kan få några tips för ditt eget café. Vilka misstag gjorde de? Vad skulle de inte ha gjort idag? Hur kommer man igång snabbast?

Lycka till och glöm inte att läsa boken Rivstart som ger dig en bra start på ditt företagande.