I din kundvagn:
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Hur du blir en fantastisk chef över dig själv

När du bestämde dig för att starta ett företag, så ändrade du samtidigt din yrkesroll.

Jobbet är inte längre ett jobb som är skilt från resten av ditt liv. Du tillhör inte längre en organisation eller ett företag som sätter reglerna, fördelar arbetsuppgifter och utmaningar och garanterar en månadslön. Du bestämde dig för att klara dig själv. Och det får du också göra i stor utsträckning.

Underbart, tycker jag.

Att starta ett företag inbegriper mer än ekonomi och personlig utveckling. Det innebär att du har bestämt dig för att ditt yrkesliv och privatliv hör ihop. Det innebär ofta att du vill att ditt jobb ska bli en reflektion av vem du är.

Problemet är att många som startar sina företag inte tänker i de här termerna när de startar företaget. Ofta kommer beslutet om att starta eget ganska plötsligt. En lokal som man alltid gillat blir ledig, man kanske får sparken eller blir erbjuden att frilansa. Vilka omständigheterna än är, så har man hamnat vid ett vägskäl och fattar beslutet att starta eget. Och nu blir det fart. Det planeras, det skaffas grejor och resurser ordnas fram. De kanske får två, tre kunder direkt och börjar jobba.

När den första entusiasmen har lagt sig, så händer det ofta att den som startat företaget tappar geisten. Orsaken kan vara att man inte får de jobb man ville ha eller har svårt att riktigt intressera sig för den verksamhet man har startat. Det här är ett vanligt problem och det härstammar oftast från exakt samma källa, nämligen att man saknar en övergripande vision av vad man gör och varför man gör det. Visionen var inte riktigt med från början.

Ett annat vanligt problem är raka motsatsen: Att du har planerat noga och skapat ditt drömföretag som ett resultat av en längre tids drömmande, planerande och förberedelser. Du öppnar dörrarna, börjar jobba och tiden går, men det verkar som om verkligheten och drömmen inte riktigt är samma sak. Du hade inte förväntat dig att det skulle vara så jobbigt, tråkigt och så fattigt. Du känner att motivationen och orken börjat tryta och du tvivlar på vilken riktning ditt liv har tagit.

Ett tredje väldigt vanligt motivationsproblem är lite annorlunda. Du kanske har ett framgångsrikt företag som är välorganiserat och lönsamt. Du är bra på det du gör. Du gillar jobbet och har haft företaget ett tag. Din största utmaning är att hålla företaget nytt, fräscht och spännande – dag ut och dag in. Nu känner du kanske att du måste förbättra saker för att hålla dig på banan. Men hur?
Här handlar allt om att vara fantastisk på att leda sig själv framåt.

I samma ögonblick som du blir företagare blir du också chef i ditt företag.
Du har ingen att gå och gnälla hos, ingen att kräva saker av eller vända dig till i en grupp och det finns ingen som kommer att tala om för dig vad du ska göra. Det finns inget företag som kommer att ta hand om dig, ge dig lön och komma med semesterlistor. DU är företaget.
Visst är det underbart!
Jag älskar det.

I samma stund som du får pappret med ditt firmanamn från Bolagsverket, så har du mer gemensamt med Ingvar Kamprad, Antonia Ax:son Jonsson och familjen Bonnier än du har med dina tidigare anställda kollegor. Du går nu in i en värld av planering, kundjakt, vinsttänkande, skatteplanering och stort personligt ansvar. Du har skruvat av och kastat bort stödhjulen - och det är helt underbart när man gör det på rätt sätt.

Det finns ingen som tittar snett när du kommer in sent efter barnens luciafirande i skolan. Det finns inga motsättningar mellan olika avdelningar eller puckon till chefer som stör ditt arbetsliv. Löneförhöjningar diskuterar du med dig själv. Du är verkligen fri. Härligt. Eller?

Jaha, och nu då?
Du sitter där utan säljavdelning som skickar beställningar vidare till dig. Du har ingen som tar hand om dina kvitton och ingen som planerar för din vidareutbildning. Du har total kontroll själv. Ingen säger åt dig vad du ska göra och inte göra - på gott och på ont. En företagare måste bli sin egen chef, sin egen ”motivatör”, sin egen hejarklack och sin egen kritiker. Ett av dina allra viktigaste jobb att ta över från det stora företaget som du kanske tidigare jobbade för är att utveckla egna morötter och piskor som leder dig rätt hela tiden. Om du ständigt jobbar för att släcka bränder och inte har en plan för hur du ska komma framåt och för hur du ska ta hand om dig själv och firman (samma sak) när det går dåligt, så hamnar du snart i ett läge där du mister kontrollen och blir stressad.

Många som startar företag är oförberedda på hur svårt det kan vara att jobba ensam utan det stöd som ett kontor eller en arbetsplatsmiljö ger. När allt bara hänger på dig kan det vara en rejäl utmaning att lyckas motivera sig själv och fokusera på rätt saker. Det är då en daglig struktur hjälper dig. Grejen är att ditt solojobb ska vara som vilket toppnivåjobb som helst när du jobbar. Du kliver upp en särskild tid, duschar, äter frukost och klär dig - sedan sätter du igång. Att kunna luta sig mot en välorganiserad struktur och planering ger dig en grund att stå på och ser till att du tar dig framåt hela tiden. Det hjälper dig att få energi och eliminera stress - men det ger dig också tid över till att göra som du vill.

Jag träffar mängder med hålögda företagare som är så stressade i sina liv att de inte vet var de ska ta vägen. Då brukar jag dränka dem med tips och se vilka som fastnar. Om du någon gång har lagt ner lösa mynt i en sparbössa, så vet du hur snabbt de där småpengarna förvandlas till ”riktiga pengar”. Det är precis samma sak med tid. I de följande kapitlen ska jag dränka dig med lika konkreta som effektiva råd. Riv ur, stryk under, kom ihåg de tips som passar dig i det här kapitlet och använd dem till att designa ditt eget företagarliv, så att det blir mindre jobb och mer passion. Allt ska bli roligare, helt enkelt.

Starta dagen rätt
Jag är exakt hundra procent säker på att den som startar och avslutar sina dagar på rätt sätt och med rätt inställning kan nå hur långt som helst. Om du börjar dina dagar under hammaren, så kommer du också att befinna dig under hammaren hela dagen. Konsekvenserna av det blir att du sedan tar med dig hammaren eller stressen hem. Just därför är det smart att varje morgon börja dagen försiktigt fokuserat och på ett strukturerat sätt för att skapa grunden för resten av dagen. Jag brukar själv ligga kvar i sängen en liten stund efter att jag har vaknat och tänka på dagen framför mig för att få tankarna och prioriteringar på rätt plats. Det här kan man också göra i duschen. Reflektera lite. Hämta fokus och bestämma vad som är viktigast att göra den här dagen. Jämför det med att kasta sig ur sängen, dra i sig en kopp kaffe, ta en snabbdusch och sedan kasta sig hals över huvud till jobbet.
Skillnaden mellan de två sätten kan vara skillnaden mellan framgång och misslyckande, skillnaden mellan ett väldesignat och ett stressat företagarliv.

Ser du det? Det viktiga är att du hittar några ritualer som passar just dig och som skapar lugn i ditt liv. Du får bort kaoset, eliminerar känslor av att vara överhopad och överväldigad och får lugn och klarhet i ditt dagliga liv.

Men lita inte på mig. Testa själv. Börja med att ge dig själv en mjukstart imorgon bitti. Tänk över dagen du har framför dig. Visualisera alla bra saker som kommer att hända och framgången du kommer att nå. Det funkar.

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Har du sett Jumanjii Stefan? Några barn hittar ett spel som har ett eget liv. När de går nära spelet hör de en trumma inne i spelet. Så är din nya bok. Jag öppnade den och läste. Och skrattade och grät. Hjärtat slår fortare när jag läser. Nu ligger den på mitt nattduksbord och jag hör hur den trummar. Jag har aldrig läst något så fantastiskt i hela mitt liv. Jag vet inte vad jag ska säga."
Elin Eriksson, Malmö

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Starta Eget här:

Prenumerera på gratis tips som tar dig framåt som företagare
Du får konkreta tips och påminnelser om:
 • Hur du driver ditt företag lönsammare
 • Hur du spar tid och pengar
 • Hur du tjänar mer pengar
 • Hur du får fler kunder
 • Hur du jobbar effektivare och hinner mer

 • Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

  EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket från Bokförlaget Redaktionen med böcker för smarta företagare.


  Läs gärna vad brevet innehåller

  Fyll i din e-postadress i rutan:
  Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.