I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Driftig tipsar: Nätverka dig till framgång


Sveriges största och populäraste tipsbrev om att starta eget
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Ett brett nätverk kan ge dig ett nytt jobb, nya idéer och en roligare fritid. Chef.se presenterar kommunikationsexperten Katarina Widoffs tips på hur du blir bäst på att nätverka.
Enligt henne går 75 procent av alla tjänster till en person som redan ingår i arbetsgivarens nätverk.

Om du någon gång ska byta jobb är det alltså bra att ha de rätta kontakterna. Det är bara en av anledningarna till att satsa lite av sin tid på att bygga ett större nätverk. Det kan också ge dig roligare vänner, en mer intressant fritid, nya uppdrag eller affärsidéer, skriver Chef.se.

- Genom att nätverka och prata med andra om hur de gör affärer får du fler öppna tankar. Du utvecklas när du tar del av andras olikheter, säger Katarina Widoff, författaren till boken ”Bli en skicklig nätverkare – mingla dig till framgång”.

Så här blir du en mästare på att nätverka:

Steg 1. Vad vill du få ut av ditt nätverk?
Innan du börjar, fundera på vad du vill ha ut av ditt nätverkande. Vill du lära känna fler inom samma bransch? Få fler vänner? Möjlighet att utvecklas? Hitta en mentor? Leta efter nätverk som passar ditt fokus.
- Några nätverk jag är med i är Affärskontakten, Shenet och Women in Progress. Det ger mig både affärsmässiga och privata kontakter, säger Katarina Widoff.

Steg 2. Välj vad du lägger din tid på
Ju mer du nätverk desto fler kontakter och inbjudningar får du. Men var selektiv. Gå endast på tillställningar och träffar som du känner kan ge dig något, och där du kan bidra med din kunskap. Fråga gärna vänner och bekanta vilka nätverk de är med i. Då kan de bjuda med dig på nästa träff.

Steg 3.
Mingla med stil
När du väl blir inbjuden till en träff är det upp till dig att gå fram och presentera dig för den som driver nätverket. Men var inte en plåsterminglare. Presentera dig, prata en kort stund och gå sedan vidare.
- Var väldigt artig, trevlig och bussig. Var lyhörd på hur du kan hjälpa till i nätverket. Det du gör i nätverket ska gynna dig, men även andra och på flera sätt. Det är först då du blir riktigt framgångsrik på att nätverka, säger Katarina Widoff.
När du minglar, försök få en känsla av att personen du träffar är genuint omtänksam. Den typen av kontakt ska du bygga vidare på. Föreslå att ni ska ta en kopp kaffe eller lunch för att prata vidare om det ni börjat diskutera.

Steg 4. Bygg upp en relation
Mingel är bara den första kontakten när du skapar ett nätverk. Då skakar man hand och hälsar, och känner av om personen är intressant för en fortsatt kontakt.
- När man väl kommer hem börjar nätverkandet. Då följer du upp.
Har du sagt att du ska ringa eller mejla, så gör du det inom kort. Nätverka handlar om att bygga ett varumärke kring dig själv och att leverera. Var noga med att hålla vad du har lovat.

Steg 5.
Hjälp dina nya vänner
För att bygga ett troget och lojalt nätverk måste du dela med dig av din kunskap. Och det är lättare om du verkligen gillar dina kontakter.
- De som du nätverkar med blir dina bundsförvanter. Om man har en genuint positiv relation till andra, så hjälper man gärna den personen, säger Katarina Widoff.
Men givetvis handlar nätverket också om att du ska utveckla dig själv och dina chanser.
- Om du vill ha ut något av din kontakt, säg vad du vill så fort som möjligt när du ringer upp. Och ju mer specifikt man vill ha något desto tätare kontakt måste man ha. Tänk på att de flesta vill hjälpa till.

Katarina Widoffs fem bästa tips

1. Utnyttja ditt nätverk, utnyttja det inte
2. Hör av dig emellanåt, bjud in till saker, var synlig.
3. Ha tid för att ringa och höra av dig, så att du visar ett genuint intresse. Dokumentera på något sätt så du kommer ihåg vad ni har pratat om, så du kan fortsätta samtalet nästa gång.
4. Försök hitta vinna-vinna-situationer. Det handlar om att osjälviskt tjäna andra, inte bara att gynna dig och dina närmsta kontakter.
5. Se till att mötas. Det är otroligt viktigt. Visst kan du mejla och prata i telefon, men det personliga mötet är extra betydelsefullt.Källa: Chef.se.Över 50 000 lyckliga läsare kan inte ha fel!

Rivstart - så startar du ditt företag och lyckas inom ett halvår - med garanti

"Det sägs att bra affärsidéer inte växer på träd. Men det gör de - nästan. Nu finns nämligen en svenska bok fylld av smarta idéer för dig som vill starta eget. Vem vet,... det kanske blir den viktigaste bok du läst".
Tidningen Amelia

"Rivstart handlar om hur man hittar sin marknad och snabbt börjar tjäna pengar på sin affärsidé".
Entreprenör

"Massor av tips och idéer om hur man hittar sin marknad och snabbt börjar tjäna pengar på sin affärsidé".
Computer Sweden

"Informationsdelen är gedigen".
Platsjournalen

"En handbok i att starta eget som börjar med drivkraften och idéerna istället för pappersjobbet. Författaren ger en mängd konkreta tips om affärsidéer och marknadsföring".
Arbetsmarknaden

"Den här boken kortfattat är: Underbar. Den hjälper dig att lösa massor av frågor som poppar upp när du bestämt att det är dags att starta eget. Du får både vägledning och information som hjälper dig att utveckla dina drömmar"
Eridiania, The Living stone home clean

"Rivstart har gett mig ALLT! Till att börja med hur det fungerar att driva företag. Sedan smarta detaljer som skapar så mycket mer inspiration och disciplin att varje dag ta allt ansvar för så många olika områden. Bokföring och marknadsföring är bara en början."
Fredrik Lange, Unitdata

"Klockren kicka igångbok för de som känner sig lite osäkra!"
Per Sydäng, Despec Sweden AB

"Rivstart är en bok som fick mig att våga ta tag i det som kändes svårt bl.a att sälja, sticka ut och några tips om att inte jaga kunder som tar kraft och inget ger och mycket mycket mer."
Monica Sundell, sundell utveckling

"Hjälpte mig till att våga ta steget att starta eget. Boken avdramatiserade hela grejen med att starta företag."
Lars Jonsson, Yttra Konsumentkommunikation

"Alla konkreta, kaxiga tips i de ämnen jag precis gått och funderat som bäst på hur jag skulle lösa! Jag blev helt eld & lågor när jag hittade boken på biblioteket och tänkte:" Den här boken MÅSTE jag köpa!"
Åsa Karlström, Fin Trädgård

"Utan Rivstart hade jag aldrig fått loss tummarna och startat eget."
Pål Arthursson, Globograf Sverige AB

Läs fler recensioner och få mer information om boken Rivstart

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?