I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

7 misstag många gör med affärsplanen


Sveriges största och populäraste tipsbrev om att starta eget
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Att skriva en affärsplan är ofta det första och avgörande steget för att få ditt företag att lyfta upp från marken. En bra plan kan hjälpa dig att få tag i pengarna, människorna och att få dina strategier för marknadsföring på plats – och kanske bäst av allt – du får en riktig chans att tänka på ditt företag.

Och, det här är viktigt, en tafflig affärsplan kan förstöra en bra idé för att de som läser planen känner att den som gjort den inte har riktig koll. Därför ska du nu få en liten extra påminnelse om misstag du inte ska göra i affärsplanen.


7 misstag du inte ska göra i affärsplanen

1. Du försöker tillfredsställa alla
Många som skriver affärsplaner försöker göra dem ”idiotsäkra” genom att rikta sig till varenda tänkbar mottagare i hela världen. Om du gör det blir affärsplanen i bästa fall ljummen. Fokusera på ett område, ett problem, en affärsmodell. Då sticker du ut och träffar rätt när rätt personer läser planen.

2. Din affärsplan är för tråkig
Om en möjlig kund eller investerare får två sidor av din plan och blir uttråkad är det ett dåligt tecken. Det är viktigt att fånga läsarens intresse, även i en affärsplan. Gör därför en sammanfattning direkt på första sidan. Och gör planen snygg.

3. Du överskattar marknadens storlek
Det verkar imponerande om du uppskattar marknaden som enorm och intäkterna fantastiska – imponerande för din korkade kompis, men inte för investerare. Dessutom är det så att höga siffror ofta får dig att framstå som att du inte riktigt förstår vad du gör eller hur svårt det är att lyckas komma in på en marknad. Ge inga stora löften om du inte bergsäkert kan bevisa dem. Snacka inte strunt.

4. Du har inte självförtroendet att visa konkurrensen
För att försöka visa självförtroende så struntar många affärsplaner i att prata om konkurrensen de kommer att möta. Att göra det känns omedelbart amatörmässigt. Få eller inga idéer möter nollkonkurrens. Även om ditt koncept är helt nytt så finns det krafter som konkurrerar med det du ska sälja. Det finns andra lösningar, andra sätt att spendera pengar och trögheter på marknaden att räkna med

5. Du tjatar om samma saker flera gånger
Skriv inte samma läckra formulering eller samma enkla idéer på tio olika sätt genom affärsplanen. Ingen vill höra samma sak flera gånger. Håll planens meddelande konsekvent men ha naturligtvis med kreativt språk och tilltalande bildspråk för att ge dina idéer rättvisa. Tjata inte (nu tjatar jag om det).

6. Du använder för mycket branschtugg och corporate bullshit
Kom ihåg att alla inte kan ditt fackspråk. Om du har en bakgrund i ett speciell bransch och den branschen har ett speciellt språk, förenkla det. Låt någon som inte kan ditt språk läsa planen innan du lämnar den vidare till investerare eller långivare.

7. Du är inte konsekvent och saker stämmer inte
Säg inte emot dig själv i planen – det är vanligare än du tror. Ett diagram du visar får inte motbevisa eller undergräva något som visas på ett annat ställe. Det låter knäppt men många affärsplaner är röriga just på det här området. Se till att alla fakta du presenterar går att kontrollera av den som läser planen.

Till sist.
Affärsplaner kan komma i många olika former och du behöver verkligen inte göra en som ser exakt likadan ut som alla andras. Ditt mål är ju inte att passa in, det är att sticka ut. Ett tips är att gå till banken med en formell och tråkig variant och till investerare med en mer vågad och tuff men som fortfarande har stenkoll på allt. Visa din personlighet och din idé och varför du är rätt person att lyckas.

Över 50 000 lyckliga läsare kan inte ha fel!

Rivstart - så startar du ditt företag och lyckas inom ett halvår - med garanti

"Det sägs att bra affärsidéer inte växer på träd. Men det gör de - nästan. Nu finns nämligen en svenska bok fylld av smarta idéer för dig som vill starta eget. Vem vet,... det kanske blir den viktigaste bok du läst".
Tidningen Amelia

"Rivstart handlar om hur man hittar sin marknad och snabbt börjar tjäna pengar på sin affärsidé".
Entreprenör

"Massor av tips och idéer om hur man hittar sin marknad och snabbt börjar tjäna pengar på sin affärsidé".
Computer Sweden

"Informationsdelen är gedigen".
Platsjournalen

"En handbok i att starta eget som börjar med drivkraften och idéerna istället för pappersjobbet. Författaren ger en mängd konkreta tips om affärsidéer och marknadsföring".
Arbetsmarknaden

"Den här boken kortfattat är: Underbar. Den hjälper dig att lösa massor av frågor som poppar upp när du bestämt att det är dags att starta eget. Du får både vägledning och information som hjälper dig att utveckla dina drömmar"
Eridiania, The Living stone home clean

"Rivstart har gett mig ALLT! Till att börja med hur det fungerar att driva företag. Sedan smarta detaljer som skapar så mycket mer inspiration och disciplin att varje dag ta allt ansvar för så många olika områden. Bokföring och marknadsföring är bara en början."
Fredrik Lange, Unitdata

"Klockren kicka igångbok för de som känner sig lite osäkra!"
Per Sydäng, Despec Sweden AB

"Rivstart är en bok som fick mig att våga ta tag i det som kändes svårt bl.a att sälja, sticka ut och några tips om att inte jaga kunder som tar kraft och inget ger och mycket mycket mer."
Monica Sundell, sundell utveckling

"Hjälpte mig till att våga ta steget att starta eget. Boken avdramatiserade hela grejen med att starta företag."
Lars Jonsson, Yttra Konsumentkommunikation

"Alla konkreta, kaxiga tips i de ämnen jag precis gått och funderat som bäst på hur jag skulle lösa! Jag blev helt eld & lågor när jag hittade boken på biblioteket och tänkte:" Den här boken MÅSTE jag köpa!"
Åsa Karlström, Fin Trädgård

"Utan Rivstart hade jag aldrig fått loss tummarna och startat eget."
Pål Arthursson, Globograf Sverige AB

Läs fler recensioner och få mer information om boken Rivstart

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?