I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Så här lätt lyckas du som företagare


Sveriges största och populäraste tipsbrev om att starta eget
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Ord från en tråkmåns

Jag har drivit företag i tjugo år och vet nu hur man gör för att få det att fungera och vill gärna visa dig några saker som kommer att hjälpa dig att lyckas när du sätter igång.

Är du med?
Lovar du att lyssna?
(Varför tjatar jag på det här larviga sättet – jag ska strax förklara).

Jag blir rädd när jag ser nyföretagare satsa fel
Så här är det när man ska starta ett företag: Man är så otroligt sugen på att komma igång med allt som är skoj. Det är visitkort som ska fram, lokal ska fixas, roliga planer ska smidas. Man är nästan berusad av allt det här roliga som ska hända. Och man är såklart lite rädd också. Mest för att man inte ska ha någon inkomst och för det här med pappersjobbet som väntar. Det är lite som att bli vuxen även om man startar företaget i 45-årsåldern.

Är du fortfarande med mig?
Bra för nu kommer det att bli lite jobbigt för dig om du tidigare bara har gjort det där roliga och skjutit undan tankarna på sånt som blir lite jobbigt.


För det första – du kommer att fixa det. Låt dig inte förlamas av att det är SÅ MYCKET i början. Du växer snart in i det – det är ett löfte från mig som drivit företag i tjugo år. Jag var helt förvirrad första halvåret av allt nytt men snart sitter alla datum och måsten på plats.

För det andra - Utgå från att alla i hela världen struntar i dig och ditt företag för så är det. Alla människor är upptagna med sitt och att du går igenom den här stora livsförändrande händelsen att starta eget är ingen big deal för oss andra. Vi vill bara veta en sak – Varför ska vi ge dig våra pengar? Se till att din företagsidé är URSTARK så att det blir lätt för dig att förklara för kunderna varför du ska få deras pengar.
Jag kan inte nog poängtera det här så jag gör det med några utropstecken!!!!!!!!!

För det tredje – Om du ska låna pengar till att starta företag - var formell hos banken. Bankpersonal har betalt för att vara trista typer som analyserar dig och framför allt din affärsplan på ett torrt och krasst sätt. Man börjar inte jobba på bank för att man är en entreprenörstyp – man gör det för att man gillar ordning och reda. Det är som med lärare. Vad de än säger så gillar de att uppfostra eleverna till bin i den stora kupan – och det är av det enkla skälet att de själva är (och alltid själva har varit) bin i den stora kupan.

För det fjärde – Företagarlivet innehåller upp- och nedgångar. Du måste lära dig att det är så och orka resa dig och ta nya tag när det går dåligt (det gör det ibland). Det spelar ingen roll vad du gör i ditt företag – det finns ingen räls. Att ha företag är snarare som att orientera i skogen och ibland känns det som man tappat kompassen. Det är likadant för alla. För mig också. Ge inte upp fem meter före målsnöret. Skaffa gärna ett nätverk som ger dig stöd och där du kan stötta andra när de behöver det. Tips: Du hittar dem bland andra företagare. Dina anställda, dina vänner och din familj är för rädda om din hälsa och kommer att säga att du ska sluta kämpa. De förstår inte att du vill nå dina drömmar och inte är rädd för att färden dit kan bli lite guppig ibland.

För det femte – kolla så att det du tänker sälja går att sälja där du tänker sälja det. Öppna inte en butik för att lokal råkar bli ledig. Starta inte ett företag baserat på en idé om vad du skulle tycka var kul – det är kunderna som ska tycka om det mest, inte du. DU startar egentligen inte ett företag för din skull – du startar det för kundernas skull. Om kunderna gillar det kommer det att fungera. Undersök om det finns kunder som vill betala för det du vill erbjuda. För att du inte ska bli hemmablind - låtsas att det är din kompis som ska starta företaget och du ska låna ut pengarna.

Över 50 000 lyckliga läsare kan inte ha fel!

Rivstart - så startar du ditt företag och lyckas inom ett halvår - med garanti

"Det sägs att bra affärsidéer inte växer på träd. Men det gör de - nästan. Nu finns nämligen en svenska bok fylld av smarta idéer för dig som vill starta eget. Vem vet,... det kanske blir den viktigaste bok du läst".
Tidningen Amelia

"Rivstart handlar om hur man hittar sin marknad och snabbt börjar tjäna pengar på sin affärsidé".
Entreprenör

"Massor av tips och idéer om hur man hittar sin marknad och snabbt börjar tjäna pengar på sin affärsidé".
Computer Sweden

"Informationsdelen är gedigen".
Platsjournalen

"En handbok i att starta eget som börjar med drivkraften och idéerna istället för pappersjobbet. Författaren ger en mängd konkreta tips om affärsidéer och marknadsföring".
Arbetsmarknaden

"Den här boken kortfattat är: Underbar. Den hjälper dig att lösa massor av frågor som poppar upp när du bestämt att det är dags att starta eget. Du får både vägledning och information som hjälper dig att utveckla dina drömmar"
Eridiania, The Living stone home clean

"Rivstart har gett mig ALLT! Till att börja med hur det fungerar att driva företag. Sedan smarta detaljer som skapar så mycket mer inspiration och disciplin att varje dag ta allt ansvar för så många olika områden. Bokföring och marknadsföring är bara en början."
Fredrik Lange, Unitdata

"Klockren kicka igångbok för de som känner sig lite osäkra!"
Per Sydäng, Despec Sweden AB

"Rivstart är en bok som fick mig att våga ta tag i det som kändes svårt bl.a att sälja, sticka ut och några tips om att inte jaga kunder som tar kraft och inget ger och mycket mycket mer."
Monica Sundell, sundell utveckling

"Hjälpte mig till att våga ta steget att starta eget. Boken avdramatiserade hela grejen med att starta företag."
Lars Jonsson, Yttra Konsumentkommunikation

"Alla konkreta, kaxiga tips i de ämnen jag precis gått och funderat som bäst på hur jag skulle lösa! Jag blev helt eld & lågor när jag hittade boken på biblioteket och tänkte:" Den här boken MÅSTE jag köpa!"
Åsa Karlström, Fin Trädgård

"Utan Rivstart hade jag aldrig fått loss tummarna och startat eget."
Pål Arthursson, Globograf Sverige AB

Läs fler recensioner och få mer information om boken Rivstart

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?