I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Från anställd till företagare - så tar du steget


Sveriges största och populäraste tipsbrev om att starta eget
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Det finns många saker att överväga innan du hoppar av ditt jobb och startar eget. Det bästa sättet för många att starta ett företag är att smyga igång det. Det fungerar dock bara om det du tänker dra igång inte konkurrerar med din nuvarande arbetsgivares affärsidé.

Nackdelen med att smyga igång är att det tar längre tid att få företaget att rulla och, det är viktigt, du kommer att få jobba dubbla skift – ett på jobbet och ett på ditt nya företag.

Det här måste du tänka på om du ska smyga igång ditt företag vid sidan av jobbet

Familjen måste vara med.
Klarar ditt familjeliv den extra påfrestningen med dubbla jobb? Du måste få dem med på resan och få dem att tycka att det är en lika bra idé som du tycker att det är.

1. Slarva inte.
Ditt deltidsföretag måste se ut och agera lika professionellt som ett heltidsföretag. Det betyder att även om du driver det hemifrån så måste du ha en plats där du sköter det. Du kanske behöver en extra telefonlinje och en särskild dator till företaget. Du behöver definitivt visitkort, en sajt, en grafisk profil osv – precis som vilket annat företag som helst. Ett vanligt misstag bland deltidsföretagare är just att företaget blir behandlat styvmoderligt och det ger ett dåligt intryck på kunderna.

2. Ha tålamod.
Om du planterar ett frö så kommer inte frukten samma dag. Det tar tid att bygga något som fungerar och vägen dit är både knölig och full av uppförsbackar, men om du härdar ut blir vägen snart plan och fin.

3. Lär dig saker.
Passa på att hämta in kunskap under deltidsfasen av ditt företagande. Det är nu du har chansen att i mindre doser lära dig bokföring, lite webbdesign, hur man säljer, hur man ser till så att företaget syns för kunderna osv. Det är nu du kan skaffa ett försprång innan du slutar din anställning och börjar heltidsföretagande. Du lär dig vad du är bra på och vad du behöver bli bättre på i lugn och ro.

4. Gör det på allvar.
För att få det att fungera som ett heltidsföretag måste du lägga in din tid i det och verkligen jaga efter kunder och möjligheter överallt. Se det där skrivbordet du ställt upp för ditt företag som något som måste matas med timmar varje dag annars krymper det ihop och försvinner.

5. Schemalägg din tid.
Om du bestämmer när du ska jobba och när du inte ska jobba så behöver du inte ha dåligt samvete när du du gör andra saker än lägger tid på företaget.

6. Träffa andra företagare så ofta du kan.
I början gör du det för att få tips och råd – senare kommer du att göra det för att få kontakter.

7. Hitta mätpunkter.
Under resans gång måste du se vad resultatet blir av allt du gör. Mål sporrar och gör det lättare att prioritera deltidsföretagandet.

8. Läs Rivstart
Det är Sveriges populäraste bok om att starta eget.

P.S Glöm inte att du har lagstadgad rätt att ta upp till sex månaders tjänstledighet för att bedriva näringsverksamhet. Verksamheten får inte konkurrera med arbetsgivarens verksamhet och dessutom får inte din tjänstledighet innebära ”väsentlig olägenhet” för arbetsgivaren.

Det finns inga ursäkter längre

Affärsidéer för dig som vill jobba hemifrån

"Det bästa med boken var såklart mängden av idéer! Inspirationen vaknade till liv här. Kände att många idéer var helt klart genomförbara i mitt liv. Grymt! Den har hjälpt mig se nya vägar till att lyckas med att kunna jobba hemifrån. Ett barn kom dock precis, så ingen plan är satt i verket, men det blir! Rolig att läsa. Skrivet på ett inspirerande sätt. Känns enkelt att genomföra, trots att jag sedan tidigare vet att det är riktigt mycket arbete med att driva företag, så gjorde just denna bok att det kändes enkelt igen, precis som jag vill att det ska kännas!"
Carola Nordqvist. Mattmar

”Underbart med en bok full av smarta idéer som man inte kan hitta någon annanstans. Jag sitter med boken på bussen, vid middagen och på kvällen och frossar i bra idéer. Problemet är bara att jag inte vet vilken jag ska ta. Det finns så mycket bra.”
Linda Svensson, Lidköping

”Nu har du gjort det igen, skrivit en bok som min fru tar före mig och sedan inte lämnar tillbaka. Jag beställer härmed en till. Tack.”
Pär Lidström, Växjö

”Det blir så lätt när man får en bok full av idéer att man bara överväldigas. Jag bor på landet och det roliga är att nästan alla idéer är fullt genomförbara här. Det kanske är någon som inte passar men herregud, jag har inte tid att göra allt. Tack för en superbok!”
Barbro Söderlund, Kristianstad

”Jag älskar den här typen av böcker för att de sätter igång så mycket. DU är verkligen fantastisk när det gäller att sortera ut bra idéer och strunta i de dåliga. Nu ska jag starta eget.”
Ann-Louise Gustafson, Stockholm

”Jag ringer dig när min idé är uppe och rullar – så bjuder jag på lunch.”
Gustav Nord, Svenljunga

"Det bästa med boken är att den är så bred. Det finns ju idéer om allt så den passar verkligen mig som vet att jag vill bli egen, men egentligen inte inom vad. Jag har märkt att jag vaknat på nätterna av drömmar om vilken idé jag ska ta och hur det ska gå till. Boken har verkligen startat en process hos mig."
Daniel P, Göteborg

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship