I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Fördelar med att starta eget


Sveriges största och populäraste tipsbrev om att starta eget
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)


Idag när alla pratar om lågkonjunktur och har skräck i blicken för allt mellan himmel och jord är det dags att ge dig en liten vitamininjektion. Bli inte rädd för att starta ditt företag nu. Förlamas inte av profetiorna - strunta i lågkonjunkturen. Det är nu det ska ske.


Här kommer 40 fördelar med att starta ett eget företag:


1. Som företagare dansar du efter din egen pipa. Det finns mycket oljud i företagsvärlden. Det är fullt av åsikter, regler, historia och massor av ”det är så vi gör det hos oss”, alldeles precis under ytan. I den miljön är det svårt att hitta någon kul väg i livet. När du tar steget till ett eget företag kommer fantastiska sker att hända. Plötsligt kommer du att höra och se möjligheterna mycket tydligare och ju mer du hör och ser dem, desto större mod får du att göra något åt dem. Du blir en annan människa, helt enkelt.

2. Du lär känna din egen kraft. När du är insvept i ett stort företags otydlighet finns det alltid en benägenhet att skylla på andra, vänta på andra, tro att andra ska få saker att hända. När du jobbar själv inser du hur mycket kontroll du faktiskt har. Och den insikten kommer att ge dig mod att få mer saker att hända – mer än du någonsin trodde att du kunde göra. Du kan inte skylla på någon annan – och ännu viktigare – du får alla uppmärksamhet för allt positivt du gör.

3. Du slutar snacka och gör det istället. Jag planerade inte att starta mitt företag, jag gjorde det för att jag var förbannad på att alla böcker om marknadsföring och försäljning som jag läst i både skolan och på jobbet var så tråkiga eller akademiska. När jag tröttnat på att gnälla om det och tog steget så blev jag överraskad av att så många tyckte att jag var modig. Jag är inte modigare nu än förut, men jag vet helt säkert att jag inte behöver ett stort företag som tar hand om mig (Och det behöver inte du heller).

4. Du kan sluta leva i två världar. Jag brukade vara företags-Stefan och vardags-Stefan. Företags-Stefan var mindre vänlig, mindre intuitiv och mycket mer ointressant. När du har ditt företag kan du hälla ner din riktiga person i det, istället för att ”leka kontor” och klistra på företagsfejset varje dag.

5. Du behöver inte pensionera dig. Pension är en konstig idé – som en slags belöning för att man gjort något man hatar att göra och som äntligen är över. När du hittar en passion för något så blir begreppet pension helt meningslöst. En musiker slutar ju inte att spela för att hon blivit 65 år. En författare slutar knappas skriva för att det en dag kommer automatiska utbetalningar den 15:de varje månad. Jag tycker att det är pinsamt när folk pratar med längtan i rösten om pensionen – de säger bara att de har gjort något de inte gillar att göra utan att ifrågasätta det.

6.Du får riktiga problem istället för låtsasproblem. I ett stort företag handlar den enskilde medarbetarens lycka och framgång om flera påtvingade relationer och beslut som kan ändras när som helt utan att du kan göra något åt det – och allt det kan ändra din värld på sätt som du inte gillar (eller ens förstår).
Med så många saker som är utanför din kontroll så är det svårt att inte oroa sig för framtiden. "Vad tycker min chef egentligen om mig?." "Tänk om jag inte får bestämma som de lovade."
Rädslan över saker som kan hända blir värre än det som verkligen kan hända, du får låtsasproblem helt enkelt. När du däremot har ett eget företag så hamnar du i verkligheten istället. Visst kan du oroa dig över höga kostnader eller hur det ska gå framöver, men du har kontroll över spelet själv.

7. Du hittar tillbaka till ditt syfte. Meningen med livet är inte att du ska ta babysteg genom det. Och du kom inte till livet för att följa någon annans dröm eller sitta bredvid och titta på. Men någonstans på vägen glömde du bort det. Och nu efter så många år som flockmedlem ser du arbete som den plats där du tjänar ihop till mat och hyra. Det behöver inte vara så. Du kan faktiskt välja att istället jobba för dig själv och se till så att dina drömmar går i uppfyllelse. Om du tar steget kommer du att få tillbaka massor av det där du hade som barn - upptäckarlust och fantasi.

8. Du kan sluta lura dig att arbetsgivare tar ansvar för dig. ”Statens kaka är liten men säker”. Det var vad min farmor sa till mig när jag som tjugoåring fick jobb som lärare på dåvarande Televerket. Vi vet ju alla vad som har hänt på tjugo år. Ingen sitter säker på ett jobb längre och då kan du lika gärna sitta vid styrspakarna själv. Företag organiserar om, skär ner och effektiviserar.

9. Du kan sluta lura dig själv att utbildning är den enda vägen till framgång. Jag har absolut inget emot utbildning – utbildning är vad hela livet handlar om men för en generation sedan trodde alla att den säkraste vägen till framgång var att gå i skolan, skaffa ett bra jobb och jobba hårt. Nu när spelplanen förändrats så mycket och företag gör allt för att skära ner och effektivisera, flytta jobb utomlands och släppa anställda så ligger den riktiga tryggheten snarare i att skapa något själv.

10. Du kan bli riktigt rik, det är det få anställda som kan bli.

11. Du blir självständig. Det betyder att du kan vara mycket mer flexibel så att du kan balansera livet bättre mellan jobb och fritid. Företaget kommer alltid att vara högt prioriterat såklart, men när du gjort det du ska kan du ta ledigt när du vill och behöver inte larva dig med semesterlistor som chefen ska godkänna. Herregud vad löjligt det måste kännas.

12. Du har kontrollen. Eftersom du är chefen så kommer du också att fatta alla viktiga beslut och behöver inte ställa dig bakom andras beslut som ibland och ganska ofta är rätt korkade.

13. Du kommer att känna en mycket större tillfredsställelse i livet. Dina dagar handlar om att åstadkomma saker och det gör att du blir bra på det när du tränat ett tag. Och allt som händer är tack vare dig.

14. Kul på jobbet innebär inte längre att folk har roliga hattar på sig. Du kommer att uppleva dina dagar som roliga och inte som jobb eftersom du bygger något efter ditt eget huvud och åt dig själv.

15. Du får mer pengar. Om allt går som planerat så finns det nästan inga gränser för hur mycket pengar du kan tjäna – jämfört med om du är anställd av någon annan.

16. Du behöver inte göra din chef glad – bara dig själv

17. Du får överraskningar. Varje dag som företagare är en ny dag och en ny dag är samma som en spännande dag då bra saker kan hända dig.

18. Du får egna kunder. Om du är anställd måste du hålla dig till företagets policies. Om du har ett företag kan du vara så snäll som man vill vara mot de underbara människor som betalar för att du ska få ha företag.

19. Du knyter nya kontakter. Företagare söker sig ofta till varandra i nätverk och att träffa liknande människor som vill lika mycket som du är fantastiskt.

20. Du får en ny status. Många kommer att bli imponerade av att du tagit steget för att förverkliga din dröm. Du kommer att märka att du blir en källa till inspiration för andra.

21. Det är en chans att skapa något för framtiden. Många företagare drivs just av att skapa något bra, något stort och viktigt. Du får något att lämna efter dig till dina barn om de vill och har förmåga att ta arvet vidare.

22. Du ger dina barn en chans att jobba extra och lära sig att uppskatta det tidigt.

23. Om du gillar teknik och prylar kan det mesta du använder köpas in på företaget om det används i företaget.

24. Du får representera och ta ut kunder på trevliga restauranger och ha det trevligt istället för att sitta och häcka på en konferens på finlandsbåten.

25. Du får chansen att hjälpa andra fram när du varit igång ett tag och kan bli mentor för andra som vill starta företag.

26. Du har ett kort liv och om du inte provar får du aldrig veta vad du kunde ha fått. Bara resan du får göra som företagare och människa är värd allt besvär. Att gå en väg som de flesta andra inte går gör dig stolt

27. Du kan skapa en förändring för andra. Din familj och de runt omkring dig kan sola sig i glansen av ditt företag och få fördelar av ditt företagande som både är ekonomiska och kunskapsmässiga.

28. Du får mål som betyder något. Alla små mål på vägen mot det stora är plötsligt mer värda att fira med nära och kära.

29. Du lär dig hur man vinner. Att starta ett företag är ett perfekt sätt att få gå i en vinnarskola eftersom företagande är en tävling. Det gäller att spöa konkurrenterna och göra kunderna lyckliga.

30. Du är inte längre bara en utbytbar kugge i ett stort maskineri. Hur bra du än gör ditt jobb som anställd så får du alltid oroa dig för att andra inte gör sitt jobb. Som företagare tar du bort den en stor del av de saker du inte kan påverka. Det ansvaret kommer att göra underverk för din självkänsla. Hårt jobb som företagare belönas nämligen nästan alltid med framgång och makten att utvärdera och göra korrigeringar ligger i dina händer. Så sätt igång och bli framgångsrik

31. Du kommer att lära dig att värdesätta din tid – helt enkelt få ett bättre begrepp om vad tid innebär och utnyttja den bättre. Dessutom kommer du att dag för dag att bygga en intressant historia som du kommer ihåg istället för att som anställd upptäcka att det bara har gått ett år till av ditt liv utan någon större mening.

32. Du kan strunta i klädkoder när det passar. Slips, kostym, dräkt. Ibland känner man bara för jeans och en tröja. Det kan du ha när du är din egen chef.

33. Du kan strunta i tider när det passar. Fint väder ute? Ta en tur med båten mitt på dagen och kompensera det genom att jobba mer på kvällen.

34. Du bidrar mer till samhället som företagare. Ditt företag lägger ut pengar på saker som behövs för företagandet och det hjälper andra företag att skapa jobb och bidra till en god samhällsekonomi.

35. Ett liv är till för utveckling. Som företagare håller du dig ung till sinnet eftersom du ständigt lär dig nya saker.

36. Du får ett liv av överraskningar. Som anställd bjuder livet på få överraskningar. Som företagare ringer det plötsligt en kund och du får den största beställningen du någonsin fått. Det kan hända när som helst.

37. Det är dig allt hänger på – en underbar känsla när du börjar bli varm i kläderna.

38. Kunderna blir plötsligt viktigare personer i ditt liv än de var förut och din värme för dem kommer tillbaka från dem till dig.

39. Du får en helt ny kontaktyta av nya människor som vill saker som belönar dig både i jobbet och privat.

40. Du tar hand om det enda liv du har och gör det till vad det var tänkt för, nämligen att ta riktiga ansvarsfulla steg framåt istället för att bli någon annans slav.

Ja, du ser – fördelarna är fler än nackdelarna med att starta eget. Det går inte komma ifrån att det är tufft ibland och för att du ska passa som företagare måste du verkligen uppskatta de här fördelarna mer än du är rädd för nackdelarna. Gör du det?

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Har du sett Jumanjii Stefan? Några barn hittar ett spel som har ett eget liv. När de går nära spelet hör de en trumma inne i spelet. Så är din nya bok. Jag öppnade den och läste. Och skrattade och grät. Hjärtat slår fortare när jag läser. Nu ligger den på mitt nattduksbord och jag hör hur den trummar. Jag har aldrig läst något så fantastiskt i hela mitt liv. Jag vet inte vad jag ska säga."
Elin Eriksson, Malmö

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?