I din kundvagn:
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Enkla tips för att få ekonomisk kontroll


Sveriges största och populäraste tipsbrev om att starta eget
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

Många tycker att det här med ekonomi känns krångligt. Driftig.nu vill därför ge dig några enkla tips på hur du kan få bättre ekonomisk kontroll i ditt företag och varför det här med redovisning är så viktig. Tipsen kommer från Driftigs skribent inom Ekonomi, Charlotta Andersson.

Ekonomi är ett brett begrepp och kan få en del att rygga tillbaka och andra mer att slappna av. Ordet ekonomi innebär anskaffning, förvaltning och användning av materiella värden särskilt i samband med pengar. Ekonomi är samtidigt stommen i ditt företag, som du behöver se över, så du får in balans mellan intäkter och kostnader och tillgångar och skulder. I annat fall blir ekonomin lätt en börda.

Några enkla tips för att känna mer ekonomisk kontroll över företagets situation den närmaste tiden är att inte skjuta upp:

• utan själv utföra företagets redovisning

• eller anlita en extern byrå som hanterar din löpande redovisning
Varför behöver vi syssla med den där redovisningen överhuvudtaget? Den ger spännande fördelar och möjligheter som exempelvis:

• När du är färdig med månadens redovisning, så kan du få en överblick över ditt företags egna kapital, genom att ta fram en balansrapport. Du kan då se om företagets kapital är i balans i relation till dina tillgångar och dina skulder. Är tillgångarna åtminstone dubbelt så stora som skulderna, så är det bra. Ligger det egna kapitalet negativt, så är det tvärtom positivt! Du kan tänka att företaget i det fallet är skyldig dig kapital. Syns det egna kapitalet som positivt i rapporten är det sämre och i aktiebolag förbjudet och kan ses som att bolaget har en fordran på dig.

• Du kan även få möjlighet att stolt sträcka på dig när du ser hur mycket du lyckats dra in av företagets intäkter i relation till hur lite kostnader du lagt ner. Detta genom att studera din resultatrapport.

• Du kan likaså se hur stor vinst, du lyckats åstadkomma av perioden som gått.

• Du kan jämföra resultatrapporten med föregående år och kanske se hur du ökat din omsättning. Göra små analyser genom de olika kostnadsposterna. Använde du kanske mer marknadsföring denna period, än mot förra året och drog ner på utlandssamtalen, eftersom resultatet ökat? Eller bytte du kanske marknadsföringsmetod och istället sänkte representationsposten?

• Du kan studera balansrapporten och exempelvis se hur mycket som finns på konto 2441 (leverantörsskulder) samtidigt, som du kollar in dina likvida tillgångar på konto 1910-1950 och förhoppningsvis ser, att där kommer finnas täckning för kommande betalningar. Speciellt om du får betalt i tid för dina kundfordringar på konto 1511, som i sig ibland kan vara spännande.

• Du kan se hur stor momsskulden är som du måste betala inom ett par veckor och att det på ditt momssparkonto, finns täckning för transaktionen, så du förhoppningsvis kan luta dig tillbaka.

Charlotta Andersson | Somhemma din redovisningsbyrå
charlotta@somhemma.biz | 073-673 83 62 http://www.pwc.se/[/F][/K]


Över 50 000 lyckliga läsare kan inte ha fel!

Rivstart - så startar du ditt företag och lyckas inom ett halvår - med garanti

"Det sägs att bra affärsidéer inte växer på träd. Men det gör de - nästan. Nu finns nämligen en svenska bok fylld av smarta idéer för dig som vill starta eget. Vem vet,... det kanske blir den viktigaste bok du läst".
Tidningen Amelia

"Rivstart handlar om hur man hittar sin marknad och snabbt börjar tjäna pengar på sin affärsidé".
Entreprenör

"Massor av tips och idéer om hur man hittar sin marknad och snabbt börjar tjäna pengar på sin affärsidé".
Computer Sweden

"Informationsdelen är gedigen".
Platsjournalen

"En handbok i att starta eget som börjar med drivkraften och idéerna istället för pappersjobbet. Författaren ger en mängd konkreta tips om affärsidéer och marknadsföring".
Arbetsmarknaden

"Den här boken kortfattat är: Underbar. Den hjälper dig att lösa massor av frågor som poppar upp när du bestämt att det är dags att starta eget. Du får både vägledning och information som hjälper dig att utveckla dina drömmar"
Eridiania, The Living stone home clean

"Rivstart har gett mig ALLT! Till att börja med hur det fungerar att driva företag. Sedan smarta detaljer som skapar så mycket mer inspiration och disciplin att varje dag ta allt ansvar för så många olika områden. Bokföring och marknadsföring är bara en början."
Fredrik Lange, Unitdata

"Klockren kicka igångbok för de som känner sig lite osäkra!"
Per Sydäng, Despec Sweden AB

"Rivstart är en bok som fick mig att våga ta tag i det som kändes svårt bl.a att sälja, sticka ut och några tips om att inte jaga kunder som tar kraft och inget ger och mycket mycket mer."
Monica Sundell, sundell utveckling

"Hjälpte mig till att våga ta steget att starta eget. Boken avdramatiserade hela grejen med att starta företag."
Lars Jonsson, Yttra Konsumentkommunikation

"Alla konkreta, kaxiga tips i de ämnen jag precis gått och funderat som bäst på hur jag skulle lösa! Jag blev helt eld & lågor när jag hittade boken på biblioteket och tänkte:" Den här boken MÅSTE jag köpa!"
Åsa Karlström, Fin Trädgård

"Utan Rivstart hade jag aldrig fått loss tummarna och startat eget."
Pål Arthursson, Globograf Sverige AB

Läs fler recensioner och få mer information om boken Rivstart

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?