I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

30 sätt att få bättre självdisciplin

1. Börja rätt
Innerst inne vill många av oss inte ha någon självdisciplin. Inom i oss finns det en (och ibland väldigt högljudd) röst som lockar oss till att bara vilja slappa. Så fort vi sätter igång med något stort och krävande, så försöker den där inre rösten hitta på allt möjligt för att vi ska lägga av. Hemligheten med självdisciplin är att ta kontakt med och att få kontroll över den där rösten och sedan kommunicera med den på ett effektivt sätt. Det jobbiga är att den där inre rösten är extremt skicklig på att övertala, förhala och bygga upp hinder. Du kommer inte att vinna varenda kamp mot den. Du kan bara sträva efter att göra motstånd och kämpa för att överrösta den.
Rösten kommer att säga saker som:
• Vad är det egentligen för mening med det här?
• Varför bry sig? Du kommer väl ihåg hur det gick senast?
• Du är inte tillräckligt smart/bra/duktig för att fixa det här.
• Kom, vi gör något annat istället. Det är något bra på TV nu.
• Äh, vi gör det senare istället.
Tricket här är att avslöja de här negativa tankarna i samma ögonblick som de dyker upp och vänligt, men bestämt övertyga dig själv om att deras enda syfte är att lura dig att inte nå dina mål.

2. Självdisciplin är något man kan lära sig – det är inte medfött.
Det är därför du kan skratta nästa gång någon säger att han/hon är självdisciplinerad. Faktum är att man inte kan vara självdisciplinerad. Man kan använda självdisciplin, men man kan inte vara självdisciplinerad som om det vore en medfödd kvalitet. Även de som verkar vara bra på självdisciplin har också problem med den där lilla personen inne i dem som tar över ibland. Skälet till det är att hur duktig man än är på självdisciplin, så finns det alltid utrymme för förbättringar.Självdisciplin är alltså något man kan lära sig och träna på varje dag.

3. Ha ett syfte med ditt liv.
Ja, det är en jättestor fråga, det vet jag, men att se meningen med livet och att bygga upp en stark känsla för varför man är här på jorden hindrar dig från att bli svag när utmaningarna kommer. Ett syfte skapar självdisciplin.

4. Planen
Att ha en plan för oförutsedda händelser är bra som backup om det dyker upp problem med originalplanen.

5. Fram med en penna
Skriv ner allt du behöver i förväg för att komma igång med det du vill göra och skaffa det. Sätt sedan igång.

6. Pigg och fräsch
När du är utvilad och har ätit och druckit som du ska, så har du också bäst chans att förverkliga dina planer och göra ett bra jobb. Vad åt du till lunch idag?

7. Ge dig själv en buffertzon av tid.
När du planerar för en uppgift, så se till att det också finns lite extra tid att lägga på uppgiften efter att den är klar. Det är en bra metod för perfektionister att få självdisciplin eftersom de ofta har en benägenhet att inte dra igång projekt av rädsla för att det inte ska bli perfekt. Med inplanerad extratid får du lättare att komma igång.

8. Definiera dina värderingar i livet.
Undvik meningslösa uppgifter som inte stämmer överens med vad du vill göra – på det sättet kan du jobba mer av lust än av tvång som bara göra dig deppig och trött.

9. Se till att få tillräckligt mycket sömn.
Den som är trött är världens enklaste mål för den gnagande latmasken. ”Surfa på nätet istället”, ”läs uppdateringar på Facebook en stund”, ”Gå in på Aftonbladet.se och se vad som har hänt”. Trötta människor har dålig självdisciplin.

10. Stäng av din mobiltelefon och lägg den i en låda.
Mobiltelefonen är vid sidan av internet dagens största disciplindödare och skälet är att man ständigt blir avbruten och måste ladda om igen med ny handlingskraft varje gång ett samtal är avslutat. Göm undan mobilen. Plocka bara fram den vid särskilda tidpunkter under dagen och gör det du ska istället för att leka med telefonen.

11. Prioritera rätt. Så här kan man prioritera sina dagliga uppgifter:
1. Viktigt och bråttom.
2. Viktigt, men inte bråttom.
3. Inte viktigt, men bråttom.
4. Inte viktigt och inte bråttom.
Det här hjälper dig inte bara att se vad du ska lägga tid på, du får också bättre fart framåt av att bli uppmärksammad på vad som hamnar i kategori 1 – saker som verkligen är ”viktigt och bråttom” – och mer energi till att även göra det som hamnar under punkt 1.

12. Förvänta dig mycket.
Den som har små förväntningar på något förlorar snabbt sin självdisciplin. Det slutar med att du skjuter upp det du ska göra för att det helt enkelt inte känns tillräckligt meningsfullt att lägga ner tid på. När du ska göra något – det kvittar vad det gäller – så förvänta dig massor av bra saker av att du gör det.

13. Lägg mer tid på att bli bättre på något.
Dåliga resultat bottnar ofta i låga kunskapsnivåer. Om du blir bättre på det du gör, så kommer du också att få bättre resultat och bli mer motiverad till att fortsätta hålla en hög och jämn standard – du får med andra ord gratis självdisciplin.

14. Planera så kommer du snabbare på rätt spår.
Det kan vara så enkelt som att bestämma och planera vad du vill åstadkomma idag och lägga upp en plan på hur du ska göra det. Det kan också vara något så enkelt som att lägga fram träningskläderna kvällen innan träningen.

15. Sätt upp mål.
Att sätta mål är det första steget till att få saker att hända. Ju tydligare du ser dina mål och ju mer du förfinar dem, desto mer håller du dig på rätt spår.

16. Bestäm exakt vad du måste göra.
Att bestämma sig för vilket mål man har är lätt, men det svårare – och det viktiga – är HUR man ska komma dit och VAD man måste göra för att nå fram.
Det är på det här stadiet de flesta får problem. Ja, de vill gå ner i vikt och siktar på att nå en specifik vikt inom x månader. Men de lägger inte upp någon exakt plan för vad de ska göra och hur det ska gå till. En exakt plan att hålla i handen stärker självdisciplinen.

17. Tänk på konsekvenserna av att inte ha någon självdisciplin.
Små barn saknar förmågan att förutse hur deras handlingar kan påverka vad som händer dem senare i livet, men samma sak gäller uppenbarligen även för många vuxna människor. De äter för mycket och fel, de dricker för mycket och motionerar för lite. Snart sitter de där, feta och uppblåsta som ballonger med ledförslitningar, ångest och dålig självkänsla undrar vad som hände. Om du inte har någon självdisciplin nu, så skaffa det genom att tänka framåt. Föreställ dig hur du ser ut och hur du mår 3, 5 eller 10 år fram i tiden. Vad ser du då? Hur mår du då?

18. Börja med att ta itu småsaker.
Om du kan lära dig att få disciplin genom att påbörja och slutföra småsaker som måste göras, så kan du snart översätta de kunskaperna till att även lyckas förverkliga större mål och projekt.

19. Städa.
Rensa skrivbordet, ditt rum, garaget eller var röran nu än finns. Var rent generellt missnöjd med oreda. Det kommer att göra dig mer benägen att verkligen göra saker.

20. Gör upp ett schema och lär dig att underordna dig schemat.
Du har bara ett visst antal år på dig i livet att åstadkomma saker och ting på och för att få något gjort, så måste man även budgetera sin tid precis på samma sätt som man tar kontroll över sin ekonomi.

21. Vänj dig av med att ständigt behöva bli underhållen.
Underhållning är ofta en tidstjuv. Om du ska lyckas bli väldisciplinerad måste lusten att hela tiden bli underhållen elimineras. Träna dig själv till att göra saker som är produktiva när du har tid över. Läs, ta en promenad, plantera blommor, prata med någon som kan ge dig nya perspektiv på livet och på tillvaron.

22. Kom i tid.
Ordna ditt lilla universum, så att du kan ta dig dit du förväntas vara i tid och med rätt inställning.

23. Håll ditt ord, även när det handlar om småsaker.
Gör saker när du har sagt att du ska göra dem och på det sätt som du har lovat att göra dem på. Det här kräver disciplin både före och efter åtagandet. Du måste ha disciplin innan du lovar någonting, så att du inte lovar för mycket och sedan inte klarar av att hålla löftet.

24. Ta hand om surdegen.
Gör det du minst vill göra först – det är antagligen viktigast.

25. Om du påbörjat något, så avsluta det.
Det här är stort. Människor kan gå igenom ett helt liv med halvfärdiga eller knappt påbörjade projekt och de fortsätter att trampa på i samma ofokuserade hjulspår, år ut och år in, utan att förstå att det är själva avslutet som skänker dem självförtroende och energi till att bli en ”avslutare”. Det är egentligen hemskt hur många människor som aldrig riktigt blir klara med någonting!

26. Listor är bra.
Gör en lista över vad du hoppas åstadkomma och bestäm dig för att sätta igång direkt. Sätt deadlines och lova dig själv att du ska hålla dig till planen ända tills du har lyckats.

27. Bestäm dig för att klara av en (1) sak.
Vad du än vill ha eller göra, så måste du offra någonting för att få som du vill. Ingenting i livet är gratis. Om du vill bli vältränad, så måste du äta bättre, dricka mindre alkohol och träna mycket – och spola chipsen och soffsittarkvällarna. Det är bara så. Man får ingenting av värde gratis.

28. Tro på dig själv.
Det är så lätt att bli nedslagen när något inte går din väg eller när man misslyckas med någonting, men tro mig – om allt alltid gick som folk ville, så skulle världen vara full av framgångsrika människor. De som är framgångsrika är de som kämpar trots att de stöter på problem och motgångar ibland.

29. Skriv ett kontrakt med dig själv.
Gör det bokstavligt talat. Skriv ner detaljerna på vad du hoppas åstadkomma och inom vilken tidsram du ska ha genomfört ditt åtagande. Sätt upp en belöning om du lyckas, men också ett straff om du misslyckas. Datera kontraktet och signera det.

30. Se till så att dina mål är mätbara.
Att ha ett definitivt mål ger dig mycket större chans att nå fram och uppmuntrar dessutom dig att hela tiden röra dig mot målet – till skillnad från ett luddigt mål.

Lite att börja med...

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Har du sett Jumanjii Stefan? Några barn hittar ett spel som har ett eget liv. När de går nära spelet hör de en trumma inne i spelet. Så är din nya bok. Jag öppnade den och läste. Och skrattade och grät. Hjärtat slår fortare när jag läser. Nu ligger den på mitt nattduksbord och jag hör hur den trummar. Jag har aldrig läst något så fantastiskt i hela mitt liv. Jag vet inte vad jag ska säga."
Elin Eriksson, Malmö

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?


Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet här:

Lev smartare och ha det roligare
Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, praktiska råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv.

Smartare liv startade så sent som hösten 2012 och har drygt 7 000 prenumeranter

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker från Ego förlag om att leva ett smartare liv.

Här kan du se om Nyhetsbrevet Smartare liv är något för dig.

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.