I din kundvagn:
Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Soloföretagaren som nätverkare


Sveriges största tipsbrev för Soloföretagare

Det pratas mycket om nätverkande i professionella sammanhang och det är lätt att förstå varför. Många företagare kan svära på att de inte skulle varit hälften så framgångsrika om de inte hade hittat affärsmöjligheter i olika nätverk. Men det finns ju en del svårigheter. För även om du inte betraktar dig själv som blyg så är nätverkande en utmaning. Hur många av oss är helt bekväma med att gå in i ett rum med främlingar och börja prata med någon vi inte känner? Det finns några få som jobbar sig genom rummet och gaggar med alla de ser och tycks njuta av det, medan de flesta av oss kämpar för att komma på smarta saker som vi ska säga till dem vi träffar.


Här kommer några tips för dig som kommer ensam till ett nätverksparty där alla tycks känna varandra redan.


1. Först och främst – inse att de allra flesta är precis som du i rummet. Blyga personer blir fokuserad på sig själva och inbillar sig att alla andra också är det (falskt). Du kan vara säker på att alla i rummet är fokuserade på sig själva och sin egen framtoning.

2. Ge dig själv tid att bli bekväm i situationen. Kom gärna dit innan den stora massan dyker upp. Starta ett samtal med några få personer och bygg upp självförtroendet.

3. Lyssna på diskussioner innan du hoppar in i dem. Känn efter vad du kan bidra med innan du gör det – och GÖR det sedan.

4. Ställ frågor. Det är det smartaste sättet att komma någon in på livet.

5. Gå till nätverksmötet med attityden att du ska ta med dig mer information, inte nödvändigtvis göra affärer där och då.

6. Försök inte sälja. Nätverkande är till för att just bygga relationer och se vad man kanske kan göra för varandra senare.

7 Öva in en snabb beskrivning av vad du gör som är lätt att förstå fördelarna med. Använd den korta beskrivningen genom mötet.

8 Den som har samlat ihop mest visitkort eller lämnat ut flest är INTE vinnaren på ett nätverksmöte. Du ska samla kontakter, försöka hitta folk som är nyttiga för dig att känna och som du är nyttig för.

9. Fråga alltid hur du kan hjälpa någon och mena det.

10. Glöm inte att människor gör affärer med människor (slitet men sant uttryck). Precis som du vill deltagarna göra affärer med människor de litar på och som de gillar. Säljiga Steffe, Snackiga Lasse eller halvpackade Britta har inte så stora chanser som du har.

Lästips som andra har gillat

Konsten att småprata

"Boken är lättläst och humoristisk. Den tar upp vikten av till synes betydelselöst småprat, som kan medverka till att bryta isen, göra dig till en bättre säljare, och lära känna nya människor, samt vad man kan göra om man hamnar i jobbiga situationer. Efter att ha läst boken har jag börjat testa att prata med främmande människor i affären, på gymmet, osv. Det har lett till flera trevliga möten. Jag har blivit bättre på att berätta om mig själv och saker som jag varit med om, istället för som tidigare, utgå från att det inte kan vara av intresse för andra. Mitt nästa steg blir att prova de olika teknikerna för att bli av med jobbiga människor :)"
Paula Ode, Tomelilla

”Boken var lättläst och tydlig. Många praktiska tips, roliga och slående exempel från verkligheten och media. Jag har börjat tillämpa de olika tipsen/råden och övningar. Det har gett mig mer säkerhet i situationer där jag tidigare var tyst och avstod från att prata. Därigenom har jag fått nya kontakter både i mitt privata liv och i mitt affärsliv.”
Sten Lövgren

”Det jag uppskattar mest är att jag har så kul när jag läser och då minns man lättare vad man ska säga i trängda situationer. Boken har gett mig konkreta repliker i situationer där jag tidigare varit svarslös.”
Birgitta Edholm, Noraström

”Den här boken är en liten del av verklighetens pussel. Att lära sig att bli social är något vi alla kan behöva eftersom definitionen på social idag är så konstig. Småpratet har en viktig funktion och i med den här boken kan alla lära sig det. Dessutom är boken rolig.”
Evelina Mellquist, Trelleborg

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Soloföretagaren här:

Jobbar du själv och behöver stöd ibland?
Soloföretagaren ger dig stöd, råd och tips om att driva både dig och ditt företag framåt.

Soloföretagaren har funnits sedan 2003 och har nästan 22 000 prenumeranter.

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker som passar soloföretagare.

Läs ett exempel på tipsbrevet Soloföretagaren

Fyll i din e-postadress i rutan:
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.