I din kundvagn:
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Halvårssjukan – akta dig för den


Sveriges största och populäraste tipsbrev om att starta eget
(prenumerera gratis själv längre ner på den här sidan)

När det har gått en tid i ditt nya företag och dina rosenröda drömmar har formats om lite i ditt huvud är det risk för att halvårssjukan slår till.

Här är symptomen:


1. Du har gift dig med en idé som inte fungerar och vägrar släppa den
Lösning – Du har ju ett företag nu, ändra inriktning om kunderna sviker. Du har lärt dig massor under de sex månader som gått och vet innerst inne vad du bör göra för att få det att fungera. Idéer som inte fungerar måste du lära dig att släppa hur ont det än gör

2. Du tror för mycket på ditt eget skitsnack.
Ja, det där gjorde ont eller hur. Men det är ju så för oss som jobbar med idéer. Vi vill så förtvivlat gärna att de ska fungera. Försök att para din optimism med en gnutta realism så kommer ditt företag att lyckas bättre och du bli nedslagen mindre ofta.

3. Du låtsas att pengar inte är en viktig fråga.
Det spelar ingen roll vad du säljer – kunder reagerar inte lika snabbt som du vill. Du måste ha pengar för att överleva till kunderna köper

4. Du vill glassa runt mer än att jobba.
Har du tröttnat på ditt företag. Det gick bra i början men nu är du mer intresserad av att slippa göra de tråkiga sakerna som du gjorde i början. Du börjar delegera viktiga saker till utomstående och mister sakta kontrollen. Ingen, jag menar verkligen INGEN, är lika intresserade av att ditt företag ska fungera som du borde vara. Skärp dig eller stäng butiken.

5. Du börjar blanda ihop sannolikhet med sanningen.
En av de vanligaste sjukdomarna som säljare har är att de räknar hem ordern innan den är hemma. Redan på offertstadiet ser de pengarna rasa in och slutar göra saker som tar företaget framåt medan de väntar på det stora lyftet. Gör inte det. Observera – jag känner för säljarna. Mitt hjärta bankar varmt och ömt för dem för jag vet hur det är att hoppas, men det är bättre att veta.

6. Du säljer för hårt.
Om du märker att det är trögt med försäljningen och börjar sälja hårdare har du gjort ett misstag som kan bli svårt att reparera. Om du inte säljer så mycket som du vill måste du fråga de kunder du kontaktat varför de inte köpte så du kan göra något långsiktigt åt det problemet.

7. Du ger upp.
En del av de som verkligen skulle lyckas om de gav det några månader till släpper bollen precis framför målet. Du måste veta att företagande handlar om att misslyckas. Du kommer att misslyckas ofta. Skillnaden på den som lyckas till slut och den som ger upp är att den som lyckas till slut, hela tiden utvärderar vad som hände och gör på ett annat sätt med nya kunskaper.
Lär dig handskas med känslor av misslyckande. De är inte så farliga och framför allt är det vardagsmat för alla som lyckas. Det är inget farligt att känna sig nedstämd ibland. Det är en del av spelet.

Storsäljaren om att LEDA sitt liv (inte bara leva det)

Så blir du framgångsrik - utan pengar, utan kontakter och med helt fel bakgrund

"Jag vill från djupet av mitt hjärta säga TACK och åter TACK för att du har skrivit boken "framgångsrik".
Den har på riktigt förändrat mitt liv. Gett mig smärtsamma insikter om mig själv som jag nu arbetar stenhårt med att förändra. Jag har bloggat och instagrammat om hur fantastisk den är och rekommenderar den till alla jag känner. Mitt ex är min ständiga följeslagare i handväskan, nerlusad med hundöron, tankar, funderingar och svar och den tänker jag behålla. Nu tar jag steget med något jag drömt om alldeles för länge och det är du som är en stor del i att jag vågar. Tack för att du skrev denna bok och tack för att du har förändrat mitt liv."

Tina, putasmellonme.com

"Har du sett Jumanjii Stefan? Några barn hittar ett spel som har ett eget liv. När de går nära spelet hör de en trumma inne i spelet. Så är din nya bok. Jag öppnade den och läste. Och skrattade och grät. Hjärtat slår fortare när jag läser. Nu ligger den på mitt nattduksbord och jag hör hur den trummar. Jag har aldrig läst något så fantastiskt i hela mitt liv. Jag vet inte vad jag ska säga."
Elin Eriksson, Malmö

"Jag har läst många så kallade framgångsböcker i mitt liv, det har ALDRIG hänt att jag läst ut en bok så fort.
Vilken känsloresa!! Hade högläsning för min man, ( jag brukar göra så när hans entreprenörshjärna brinner för mycket). Den här boken är helt unik, det finns en del i denna genre, men ingen som beskrivs på ett sådant pedagogiskt, träffsäkert sätt. Man känner trovärdigheten, man känner, energin, man känner all den kraft du lagt ner och det skapar respekt!! Med ett mod och ett sätt att bjuda på dig själv i boken, blir den så direkt att det inte går att sluta läsa, det går heller inte att ducka. Tack är ju ett för mesigt ord i dessa sammanhang! Men i alla fall, Tusen tack för att du valt och skriva den här boken. Som mina ungdomar säger DEN ÄGER!!"

Anna Bengelsdorff, Ellos

"Jag läser Framgångsrik och får den ena aha-upplevelsen efter den andra , jag är nog lite kär dig, för du skriver om mig och du har avslöjat mig . Nu har jag beslutat att mitt arbete de närmaste dagarna består av att läsa, och den här gången LÄSA din bok. Jag tar den till mig, jag antecknar , jag blir glad av dina träffsäkra provokationer, lägger boken ifrån mig för att reflektera, känner igen mig och känner igen min omgivning. Jag har läst böcker om personlig utveckling och karriärutveckling tidigare, begreppen är inte okända och jag har nått olika grad av inspiration, men ( förbjudet ord !!!) nu golvas jag och du öppnar mina ögon. Undrar om det är så här det känns att vara / bli religiös....."
Mia Rieder

"Boken var min resesällskap på flyget nyligen och jag kan sammanfatta att detta var en helt suverän bok: klarsynta, beska droppar serverade på klarspråk i krasshetens bleka lampsken; helbra! Jag har självt byggt bolag på mottot "Framgång är planerad, shit happens" och kan skriva under på allt i din bok med erfarenheter från företagandets skitiga skyttegravar.Jag har läst och studerat i hela mitt nyfikna liv och kan slå fast att detta är den bästa bok om personlig utveckling jag någonsin läst."
Ulf Engerby, Qbranch AB

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotal böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen


Vill du lägga den här artikeln på din egen blogg eller hemsida?
Vi delar gärna med oss av innehåll men vill gärna ha en klickbar länk till den här sajten i slutet av artikeln där du lägger upp den - av ren artighet såklart, men också för att Google skapar problem för både din och vår sajt annars (Google gillar inte kopierat innehåll utan länkar till ursprungskällan och kan ranka ned både dig och oss). Skicka också ett mail till stefan@redaktionen.se så vi vet


Artikeln är skyddad med Google authorship


Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?